De Football Remembers Tour is een bewustmakingscampagne die de jonge voetballers van vandaag confronteert met de jonge voetballers die stierven als soldaten op het slagveld van de Eerste Wereldoorlog.

In het kader van de campagne bracht Alexander Vanderperre van de U13 van Club Brugge samen met enkele andere jeugdspelers een bezoek aan de graven van twee gesneuvelde broers die net als hen gepassioneerde voetballers waren. Maar daar bleef het niet bij.

Zondag mocht Alexander in het Duitse parlement vertellen over zijn ervaringen tijdens het bezoek aan het soldatenkerkhof en las hij een persoonlijke brief voor die gericht was aan de gesneuvelde voetbalbroers. En dat in aanwezigheid van tal van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Alexander tijdens zijn speech. Rechts vooraan zien we hoe Angela Merkel aandachtig luistert. © GF

"Ik was heel zenuwachtig", lacht Alexander, die aan zijn eerste seizoen bij Club Brugge bezig is. "De andere brieflezers mochten dat in hun eigen taal doen, maar ik moest mijn brief in het Engels voorlezen en ik had nog nooit echt Engels met iemand gesproken. Bovendien werd alles live uitgezonden op de Duitse nationale televisie. Dat was echt wel spannend en ik had op voorhand wel veel stress. Maar eenmaal ik eraan begon viel dat wel mee. En iedereen zei achteraf dat ik het goed gedaan had."

"De voorzitter van het Duitse parlement (Wolfgang Schäuble, red.) kwam achteraf naar mij toe om mij feliciteren. Dat is een van de belangrijkste politici van Duitsland. Dat was heel cool! Ik ontmoette ook de Belgische ambassadeur Willem Van de Voorde. Het was allemaal heel leerrijk. Ik heb veel bijgeleerd over die gesneuvelde broers en ook over andere gesneuvelde soldaten. Ik zal morgen op school veel te vertellen hebben."

Alexander speelde tot vorig jaar bij Sportkring Sint-Niklaas. Hij woont de helft van de tijd in Brugge en de andere helft in Sint-Niklaas. Alexander trok naar Berlijn samen met clubmakkers Maxime Wameso (12) en Rayan Buifrahi (13) uit Brussel. Er waren ook jeugdspelers van onder andere Herta Berlijn, Liverpool en Southampton aanwezig.

(AFr)

De Football Remembers Tour is een bewustmakingscampagne die de jonge voetballers van vandaag confronteert met de jonge voetballers die stierven als soldaten op het slagveld van de Eerste Wereldoorlog.In het kader van de campagne bracht Alexander Vanderperre van de U13 van Club Brugge samen met enkele andere jeugdspelers een bezoek aan de graven van twee gesneuvelde broers die net als hen gepassioneerde voetballers waren. Maar daar bleef het niet bij. Zondag mocht Alexander in het Duitse parlement vertellen over zijn ervaringen tijdens het bezoek aan het soldatenkerkhof en las hij een persoonlijke brief voor die gericht was aan de gesneuvelde voetbalbroers. En dat in aanwezigheid van tal van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Ik was heel zenuwachtig", lacht Alexander, die aan zijn eerste seizoen bij Club Brugge bezig is. "De andere brieflezers mochten dat in hun eigen taal doen, maar ik moest mijn brief in het Engels voorlezen en ik had nog nooit echt Engels met iemand gesproken. Bovendien werd alles live uitgezonden op de Duitse nationale televisie. Dat was echt wel spannend en ik had op voorhand wel veel stress. Maar eenmaal ik eraan begon viel dat wel mee. En iedereen zei achteraf dat ik het goed gedaan had." "De voorzitter van het Duitse parlement (Wolfgang Schäuble, red.) kwam achteraf naar mij toe om mij feliciteren. Dat is een van de belangrijkste politici van Duitsland. Dat was heel cool! Ik ontmoette ook de Belgische ambassadeur Willem Van de Voorde. Het was allemaal heel leerrijk. Ik heb veel bijgeleerd over die gesneuvelde broers en ook over andere gesneuvelde soldaten. Ik zal morgen op school veel te vertellen hebben." Alexander speelde tot vorig jaar bij Sportkring Sint-Niklaas. Hij woont de helft van de tijd in Brugge en de andere helft in Sint-Niklaas. Alexander trok naar Berlijn samen met clubmakkers Maxime Wameso (12) en Rayan Buifrahi (13) uit Brussel. Er waren ook jeugdspelers van onder andere Herta Berlijn, Liverpool en Southampton aanwezig. (AFr)