11 Juli-Komitee zet Brugse zorgverstrekkers in de bloemen

© SVV
Redactie KW

Door het coronavirus vallen de culturele festiviteiten naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap in Die Scone zo goed als weg. Maar er zijn wel twee bloemenhuldes: voor “de helden van de voorbije maanden” en aan het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck.

Via verschillende werkgroepen levert het 11 Juli-Komitee Brugge vzw, dat in 1968 ontstond, al jaren zware inspanningen om het Feest van de Gemeenschap met de nodige luister te vieren. Zo zet de Brugse Metten Wandelclub tijdens het eerste weekend van juli zijn Breydel- en De Coninck Wandeltocht op. Aan de vooravond van 11 juli kan je steevast genieten van gratis optredens op de Burg van onder meer een bekende Vlaamse artiest of band. In het verleden traden onder meer Raymond van het Groenewoud, Scala, Het Zesde Metaal en Belle Pérez op het podium voor ‘t Brugse Vrije op.

Dat concert wordt steevast voorafgegaan door een academische zitting in het stadhuis en een bloemenhulde op de Markt. Op 11 juli kan je op de Burg van ‘s namiddags tot middernacht kosteloos genieten van Burgrock dat steevast aankomend talent aan al meer bekende rocknamen koppelt.

Durf en creativiteit

“Door de aanwezigheid van covid-19 in ons land zijn we dit jaar gedwongen om flink de schaar te zetten in dit jaarlijks terugkerende gratis aanbod”, zegt Pol Van Den Driessche, voorzitter van het 11 Juli-Komitee Brugge vzw.

Geen wandeltocht, geen optredens op de Burg en ook geen academische zitting. Twee jaar geleden gingen Gert Verhulst en Hans Boulon, de creatieve bonzen van Studio 100, op die zitting nog met de Jan Heemprijs naar huis omwille van hun gedurfd en creatief ondernemerschap in Vlaanderen. “Aan durf en creativiteit ontbrak het de zorgsector de voorbije maanden alvast niet”, aldus Pol Van Den Driessche. “Daarom vinden we dat zij dit jaar erkenning en lof verdienen: van de poetsvrouw en kok over de verpleegkundige tot de spoedarts.”

Op zaterdagmorgen 11 juli zullen de medewerkers van het 11 Juli-Komitee Brugge de personeelsleden van de meer dan 20 Brugse zorginstellingen en ziekenhuizen vereren met een grote bloemenruiker, om hen nadrukkelijk te bedanken en een mooie Vlaamse Feestdag toe te wensen. “Zij zijn dit jaar onze Vlaamse helden”, klinkt het.

Vlaamse ontvoogding, welvaart en welzijn

De avond voordien, op vrijdag 10 juli, vindt om 18 uur op de Markt wel de traditionele bloemenhulde plaats aan het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck. Uiteraard met inachtneming van de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te verhinderen. “Met deze hulde betuigen we onze dankbaarheid aan allen die, op welke manier ook, bijdroegen tot onze Vlaamse ontvoogding, welvaart en welzijn”, benadrukt Pol Van Den Driessche.

De ochtend van de Vlaamse Feestdag gaat de Brugse beiaardier Wim Berteloot tussen 11 en 12 uur een bijzonder concert geven, met enkel Nederlandstalige nummers. Mogelijk zal dit via een livestream te volgen zijn. Nog op zaterdagvoormiddag kaapt Burgrock vzw van 10 tot 12 uur de (jongeren)radio Villa Bota om een radioshow met interviews en muzieksessies uit te zenden.

“Ondertussen werken we volop voort om er volgend jaar een onvergetelijk tweeluik van te maken. En geloof me, het zal de moeite zijn”, belooft Pol Van Den Driessche.

(svv)

Info: www.elfjuli.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier