11.11.11-comité van Veurne zet de ‘changemaker’ Thaïs in de kijker

De inrichters van de 11.11.11-actie in Veurne, Freddy Dolfen en Lieve Vandoorne, Thaïs, Philip Hardeman en Tomas De Soete, keukenmedewerkster Gani uit Somalië met haar zoontje. © (Foto JT)
Redactie KW

Zondagavond organiseerde het 11.11.11 comité van Veurne een gespreksavond met Tomas De Soete en Thaïs van radio Maendeleo. Na afloop konden 175 personen genieten van een wereldbuffet, bereid door een dertigtal keukenmedewerkers, afkomstig uit Somalië, Eritrea, Irak en Syrië. De avond werd afgesloten met muziek van ‘Orient Express’.

Thaïs is de directeur en tevens journalist bij Radio Maendeleo. Samen met Radio Maendeleo, een radiostation in de provincie Zuid-Kivu in Congo, geeft Thaïs Bagula een stem aan lokale gemeenschappen en ngo’s. Zo wordt het volk aan de hand van politieke debatten geïnformeerd over de verkiezingen. Zijn programma ‘Vrede en Ontwikkeling’ analyseert en vergelijkt standpunten rond ieders rechten en verantwoordelijkheden. Het succes van dit programma zorgde voor het algemeen succes van de zender.

Radio Maendeleo, al sinds de beginjaren gesteund door 11.11.11, doet aan radio maken op een originele manier. Via een honderdtal radioclubs geeft de zender het woord aan lokale gemeenschappen, ngo’s en mensenrechtenverdedigers. In deze clubs luisteren vrijwilligers samen met de bevolking naar uitzendingen van de radiozender, waarna ze over de besproken onderwerpen in dialoog gaan. Op die manier krijgen de journalisten van Radio Maendeleo een eerlijke feedback en vaak ook toegang tot nieuwe kritische informatie.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier