106de Stationsfeesten met rommelmarkt en jaarmarkt blijft een grote publiekstrekker

Met de feestdag van 15 augustus in zicht kondigen zich de Stationsfeesten aan. De kermis telt 106 lentes en is daarmee de oudste van de stad. De ijzersterke combinatie van een rommelmarkt op 15 augustus en een jaarmarkt op de dichtste aansluitende zondag blijft ongewijzigd. “We rekenen voor beide evenementen op enkele duizenden bezoekers”, aldus het organisatiecomité Spoor 10.

Geert Van Robays en Saskia Goethals van café-frituur Terminus en Ann Keirsebilck en Jaak Pelgrims van broodjesbar ’t Smoske vormen samen het organisatiecomité Spoor 10. (Foto TVW)

Op donderdag 15 augustus zetten ruim 300 standhouders uit heel België van ’s morgens 6 uur hun kramen op voor de rommelmarkt. “Het is een mooie mix van Tieltenaren, die in veel gevallen de zolder van hun ouders of grootouders hebben opgeruimd, en liefhebbers van over heel Vlaanderen, zelfs uit Wallonië en Nederland”, zegt organisator Jaak Pelgrims.

Momenteel zijn ruim 260 standhouders ingeschreven. “Maar uit ervaring weet ik dat er daar de laatste week nog zeker 70 tot 80 bijkomen”, aldus nog Jaak. Voor geïnteresseerden: deelname kost twee euro per lopende meter. “Wie komt om te kopen raad ik altijd aan om vroeg te komen. Dan kan je echt nog schatten op de kop tikken.”

Extra lus geschrapt

De kraampjes zullen zich uitspreiden van het Stationsplein over de Stationstraat, Oude Stationstraat en de verbindingswegjes Kroonstraat en Dwangstraat. “Vorig jaar bouwen we nog een extra lus in langs de Feestewegel en de Pieter Simonsstraat, maar in de vernauwing van de Feestewegel konden geen kramen worden opgebouwd, wat bezoekers niet uitnodigde om verder te wandelen”, geeft Ann Keirsebilck nog mee.

Hoe dan ook is de rommelmarkt van de Stationsfeesten, met bij goed weer 5.000 tot 6.000 bezoekers, nog altijd een succesnummer. “Eerlijk gezegd is het een arbeidsintensieve, maar wel goedkope vorm om iets te organiseren. Want aangezien er steeds meer zelfstandigen uit het straatbeeld verdwijnen, kan je in minder en minder winkels aankloppen om je kermis te financieren”, aldus nog Jaak.

Heel divers aanbod

Moet de rommelmarkt het hebben van de liefhebbers, dan teert de jaarmarkt – dit keer op zondag 18 augustus van 14.30 tot 22 uur – vooral op gelegenheidsbezoekers. Saskia Goethals verwacht ruim 80 handelaars op de afspraak. “Ik maak er een erezaak van om heel erg te diversifiëren”, zegt ze. “Geen twintig kramen met groenten en fruit of braadworsten, maar zo veel mogelijk verscheidenheid in het aanbod. We focussen erg op ambachtelijke producten. Er komt een schrijnwerker die houtsculpturen vervaardigt en een gareelmaker en er worden onder meer ook artisanale confituren en arachideolie te koop aangeboden.” Ook Saskia kan nog wel enkele standhouders de baas. Handelaars die wensen deel te nemen betalen vooraf 50 euro, maar krijgen de helft terug als ze effectief opdagen.

Om 15 uur is er tijdens de jaarmarkt op het Stationsplein een concert van de Accomusicband.

Kinderen kunnen zich uitleven in de gratis speelstraat met verschillende springkastelen, hindernisbanen, volksspelen, grime, een ballonnenclown en nog veel meer. Vanaf dit weekend openen de kermisattracties op het Stationsplein.

Volgend jaar in een weekend

De combinatie van een rommelmarkt en jaarmarkt in een korte tijdspanne blijft een succesformule die jaarlijks duizenden bezoekers lokt, al is de bepaling van de data voor de Stationsfeesten minder evident dan je zou denken.

“Eigenlijk ben ik voorstander dat de jaarmarkt vroeger wordt georganiseerd, dus voor de rommelmarkt. Dit jaar valt hij helemaal op het einde van de vakantie, velen moeten de maandag weer aan de slag op hun werk, al hoop ik dat die gedachte de Tieltenaar niet ontmoedigt om af te komen”, zegt Jaak. “Ik ben wel gewonnen voor deze schikking, omdat veel marktkramers tot 15 augustus hun kramen opslaan aan de kust en we in het weekend van 18 augustus geen concurrentie ondervinden van Melkrock, dat een week eerder valt”, vindt Saskia. Volgend (schrikkel)jaar vallen de rommel- en jaarmarkt trouwens in één weekend.

Voor zowel de rommel- als de jaarmarkt mogen zich nog standhouders melden. Voor de rommelmarkt kan je mailen naar jaak.pelgrims@skynet.be en voor de jaarmarkt kan je terecht bij saskia@terminustielt.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.