105-jarige Martha Van Coillie van WZC Vincenthove Roeselare lust elke avond een porto

In het wzc Vincenthove werd de 105-jarige Martha Van Coillie gehuldigd. © Stefaan Beel
Redactie KW

Het was feest in het woonzorgcentrum Vincenthove, want Martha Van Coillie werd 105 jaar geleden geboren in het Nederlandse Ermerlo (provincie Gelderland) tijdens WO I op 18 september 1917. Die verjaardag kon uiteraard niet zomaar voorbijgaan. Met haar 105 jaar is Martha de oudste inwoner van Roeselare.

Haar achternicht schepen Mieke Vanbrussel nam namens stad en staat de honneurs waar. “Mijn moeder Margriet was van Tongeren afkomstig, mijn vader Alfons van Roeselare. Zij vluchtten met drie kinderen voor de oorlog naar Nederland en keerden met zes terug, ik was één van hen”, vertelt Martha.

“Daarna zijn er nog een aantal zussen en broers bijgekomen en vormden we een groot christelijk gezin van dertien kinderen. Vier van mijn zussen zijn kloosterzuster: Lutgarde en Fientje bij de Benedictenessen in Loppem, Hilda bij de Zusters van Liefde en Greta was bij de Grauwzusters, zij is daar verschillende jaren overste geweest.”

Pleegkinderen

“Mijn schoonbroer Karel was pater Scheutist in Congo. Mijn vader Alfons was architect en tekende onder andere de plannen voor de H. Hartkerk. Ik trouwde met Frans Denys, broer van Willem Denys, de geestelijke vader van Peegie en ‘t Manneke uit de Mane. We hebben geen kinderen, maar wel veel nichten en neven en verschillende pleegkinderen hebben we een mooie toekomst bezorgd.”

“Mijn man was apotheker en startte met een totaal nieuwe apotheek in Pittem. Ik kon altijd goed overweg met naald en draad. In september 2016 verhuisde ik op 99-jarige leeftijd van de Knapenstraat, waar ik vele jaren met mijn man gewoond heb, naar wzc Vincenthove, waar ik graag verblijf en de best mogelijke zorgen krijg.”

Op de onvermijdelijke eindvraag wat haar geheim is van zo’n lang leven zegt Martha met veel overtuiging: “Welgezind zijn en elke avond een porto.” Op naar de 106! (AD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.