102-jarige verzetsstrijdster uit Marke overleden

Frida Laverge bij de huldiging in oktober 2019 © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Op donderdag 27 februari is Frida Laverge uit Marke overleden. Frida werd in oktober nog gehuldigd omwille van haar inzet in het verzet tijdens WOII.

Frida Laverge werd op 5 december 1917 – tijdens de Eerste Wereldoorlog dus – thuis in de Kortrijkstraat in Heule geboren. Ze liep onder meer school in école laïque in Kortrijk. Ze studeerde tot ze 17 jaar was, wat niet evident was in die tijd.

Frida werkte in een confectiefabriek, was bediende bij wasserette Rap en Rein en was werkvrouw in de normaalschool op de Pottelberg. In september 1940 trouwde Frida met Omeer Vandemeulebroucke. Het koppel speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote rol in het verzet bij het Onafhankelijkheidsfront in Kortrijk. Frida en haar man bouwden bij hen thuis een illegale drukkerij uit. Ze drukten er pamfletten en verspreidden die sluikpers, soms met gevaar voor eigen leven. Frida speelde ook informatie over militaire bewegingen door en werd solidariteitsverantwoordelijke.

Frida werd na WOII erkend als weerstander en kreeg net als haar man de graad ‘luitenant’ toegekend. Ze droeg verschillende eretekens.

Medestichtster SVV Heule

Frida ging naar een socialistische jeugdbeweging en was medestichtster van SVV Heule. Ze hield van muziek en speelde nog banjo en toneel. Ze kweekte ook graag bloemen en groenten in haar tuintje. Ze reisde ook veel met haar man.

Frida was sinds 2003 weduwe. De kinderen zijn wijlen Gilbert (en wijlen Chantal Demeire), Ginette (en Tony Verduyn), wijlen Martin en Ghislain (en Martine Ide). Er zijn vier kleinkinderen en negen achterkleinkinderen.

De afscheidsplechtigheid vindt plaats op woensdag 4 maart om 14 uur in crematorium Uitzicht, Ambassadeur Baertlaan 5 in Kortrijk.

(EDB – Uitvaartzorg Planckaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier