102-jarige Heulenaar Albert Delaere overleden

Redactie KW

Op 19 januari mocht hij in wzc Ter Melle in Heule nog in goede gezondheid zijn 102de verjaardag vieren, maar maandagavond is de bekende en populaire Heulenaar Albert ‘Berke’ Delaere overleden in AZ Groeninge. Hij was zondagavond onwel geworden en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Albert was in Kortrijk de laatste oud-strijder van WO II. Op 11 november vorig jaar woonde hij nog de jaarlijkse herdenking van Wapenstilstand bij. Hij is geboren in de Groenestraat in Heule als jongste van drie zonen. Hij trok naar de vakschool om meubelmaker te worden maar toen brak de oorlog uit. Hij maakte de Veertiendaagse Veldtocht mee en kwam als krijgsgevangene in gevaarlijke toestanden terecht. Uiteindelijk geraakte hij met veel geluk heelhuids thuis en kon hij onderduiken.

Hij trouwde in 1945 met Marie Claire D’haene die in 1965 overleden is, en hertrouwde met Irène Depypere die in 2005 stierf. Albert was vader van Marc (met Cecile Pattyn), Christine (met Wilfried Bommarez) en Sabien (met Rudy Vanmarcke). Alle drie wonen ze in Heule. Er waren ook acht kleinkinderen en 19 achterkleinkinderen.

Blokken

Albert woonde in de Schoolstraat tot hij in 2015 naar Ter Melle verhuisde. Hij heeft bij verscheidene firma’s gewerkt als schrijnwerker en ging in 1979 met pensioen bij De Coene. Hij tuinierde graag en verzamelde postzegels. Albert rookte ook graag zijn pijpje en in het rusthuis keek hij nog graag Blokken of legde hij een kaartje.

Heule telde zes eeuwelingen, van wie er vier in het rusthuis verbleven. Van hen was Albert de oudste en de enige man. Drie keer werd hij gehuldigd als 100-plusser en telkens genoot hij met volle teugen van het feest waarop hij zelf ook voor de luimige noot zorgde. Nu en dan een grap uithalen en… de meisjes graag zien was volgens hem het geheim oud te worden.

De uitvaartdienst heeft plaats op woensdag 8 mei om 10 uur in de Sint-Eutropiuskerk in Heule.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier