101 vlaggen wapperen langs groene fietsassen in onze provincie

Herr Seele salueert bij de vlag die hij heeft gemaakt. © TVA
Redactie KW

De Provincie West-Vlaanderen pakt deze zomer uit met VLAG2020. Dat staat voor ‘Verbeelding Langs Adembenemend Groen’, al mag je de afkorting gerust letterlijk nemen. Langs negen groene fietsassen wapperen namelijk meer dan honderd kunstzinnige en unieke vlaggen.

Het startmoment van VLAG2020 vond plaats langs de Groene 62, even buiten het stadscentrum van Gistel. Op de hoek met de Mosselstraat hangt een gigantische vlag van zo’n 60 vierkante meter groot. Ze werd ontworpen door het collectief We Became Aware van Tomas Lootens en Valentijn Goethals. Daarop zien we bijvoorbeeld de symbolen van Wales, Sri Lanka en Mexico. Eronder zien we ook een ontwerp van Janenrandoald Joachim, met de symbolen van Europa, België, Vlaanderen en de provincie.

38 kunstenaars werkten aan het project mee, gaande van Stephan Vanfleteren, Herr Seele en Wim Opbrouck tot Stéphanie Leblon, Ine Meganck en Chloé D’hauwe. Samen werkten ze precies 101 vlaggen af van elk 5 vierkante meter groot, die langs de verschillende West-Vlaamse fietsassen staan. De Groene 62, Vloethemveldzate, Stroroute, Guldenspoorpad, Kezelbergroute, Trimaarzate, Frontzate, Vrijbosroute en Abdijenroute zijn allemaal samengeteld goed voor zowat honderd kilometer fiets- en wandelplezier.

Cowboy Henk

“Vlaggen zijn van alle tijden en culturen. Hun spel van kleur, vorm en beweging door de wind maakt een stad of dorp speels”, zeggen curator Gautier Platteau en projectleider Annemie Morisse. “We vroegen de ontwerpers een vlag te maken die inspeelt op de natuur. Zie ze als rustpunt of supporters langs je tocht.”

Oostendenaar Herr Seele zijn vlag pronkt bijvoorbeeld in Snaaskerke op de kruising met de Vrijheidsstraat. We zien er de lachende stripheld Cowboy Henk een vaandel dragen onder de noemer ‘Ik vlach’. “Ze past hier mooi, hé. De omgeving en zicht op het dorp zijn echt knap. (lacht) Zie de vlag eens wapperen. Je hebt de neiging om er voor te gaan salueren.”

Alle info over de vlaggen en ontwerpers en over de routes vind je op www.vlag2020.be. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier