1000 km rollen en spinnen voor Lance uit Kemmel

Lance met achter hem een zestal fiestende dames.©Eric Flamand
Lance met achter hem een zestal fiestende dames.©Eric Flamand
Redactie KW

Op de parking van het knabbelcafé de Lockedyze in Kemmel werd vandaag de rolmarathon gehouden. Liefst 100 deelnemers fietsten zo om Lance Alleweireld (15) in Kemmel te steunen in zijn droom om deel te nemen aan een triatlon.

Lance heeft de ziekte van Duchenne en zag zijn deelname aan de triatlon al twee keer uitgesteld door corona. De deelnemers fietsten samen 1000 kilometer op de spinningfiets of op de fietsrollen. De oorspronkelijke bedoeling van de rolmarathon was om de 1000 kilometer te halen in een tijdspanne van tien uur. “Uiteindelijk bereikten we na vijf uur al ons doel. We konden dus rekenen op zeer sterk gemotiveerde deelnemers,” zegt Xavier, de vader van Lance.

Tijdens de rolmarathon waren er vier fietsen op vaste rollen en drie spinningfietsen. “De fietsen op rollen werden aangesloten op een automatische teller. Hoe vlugger gefietst werd hoe meer kilometers er op de teller kwamen. Deze fietsen worden aangeraden voor de meer sportieve fietser. De spinningfietsen werden afgesteld op een vast wattage waardoor het fietsen op deze fietsen los van de inspanning een aantal kilometers opleverde.”

Tegenprestatie

Het idee om Lance te laten deelnemen aan de triatlon kwam van zijn oud-leerkracht, Glenn Verholle. Omdat de rolmarathon vlot lukte, moet Glenn met de fiets de Mont Ventoux op.

Op 4 juli begint Glenn aan zijn tegenprestatie, hij neemt daarvoor Sam Vandermeiren mee als ploegmakker. “Vertrekken doen we symbolisch in Kemmel. Op dat moment is Lance op kamp in De Lork en zal hij na zijn ontbijt het startschot geven. We voorzien aan te komen aan de voet van de Ventoux op 12 juli om die dag dan vanuit Malaucène naar de top te fietsen. De tocht naar de reus van de Provence gebeurt zonder begeleiding. Na een eerste klim volgt dan tijdens ons aansluitend verblijf ook nog de klim vanuit Bedoin.”

Ziekte van Duchenne

“Ook al zit Lance nu op school in Dominiek Savio in Gits, ik ben blijven contact houden en ondertussen kijken we samen uit naar onze deelname aan de Poco Loco Roeseltriatlon die nu uiteindelijk gepland staat in 2022. Tijdens het zwemmen over een afstand van 600 m zal ik Lance voorttrekken in een bootje, daarna lopen met een loopbuggy en ten slotte samen fietsen op een tandem. Voor de organisatie wordt dit alvast een test om deze discipline ooit aan paralympiërs te kunnen aanbieden. De eerste trainingen met gewichten in het zwembad geven me alvast goede hoop dat de zwemproef zal lukken.”

Sedert zijn vierde levensjaar lijdt Lance aan de ziekte van Duchenne, dit is een spierziekte waarbij er in toenemende mate spierzwakte optreedt. “De spierproblemen van Lance zullen alleen maar toenemen. Mensen met Duchenne hebben een levensverwachting tussen de 30 en 50 jaar, tot de vitale organen uitvallen,” vertellen de ouders. Met behulp van zijn rolstoel kan Lance genieten van een zekere vorm van zelfstandigheid. (MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.