100 kilometer op een vlot, voor zijn zieke dochtertje van 3

Afgelopen weekend testte Nicola zijn vlot voor het eerst op het water. Gwende en Franne staan op de eerste rij om te supporteren voor de papa. (Foto EDB)
Redactie KW

Uit dankbaarheid en om aan te tonen dat niet altijd alles even ‘vlotjes’ loopt, wil Nicola Dejaegere uit Gullegem twee goede doelen steunen voor de Warmste Week. Daarom zal hij in vijf dagen 100 km met een zelfgebouwd vlot over de Leie afleggen.

Nicola Dejaegere (30) en Gwende Ooms (29) wonen met hun dochtertje Franne (3) in Gullegem. De kleine Franne kroop in haar jonge leven al enkele keren door het oog van de naald en moest al vele pijnen doorstaan. “We ondervonden al meermaals dat niet alles in het leven zomaar vanzelfsprekend is, maar we werden goed geholpen“, vertelt het jonge koppel. “We zijn zodanig dankbaar voor de steun die er op zo’n momenten gegeven wordt, dat we met onze actie goede doelen willen steunen.”

Neonatologie

“Franne lag tien dagen na haar geboorte op neonatologie en wij kregen een klein octopusje, met verschillende armen die goed voor Franne zorgden. Dat betekende zoveel. We weten perfect hoe heftig de periode op neo is, en hoeveel zo’n klein beetje steun kan betekenen“, getuigt Gwende.

Ondertussen heeft Franne er al elf ziekenhuisopnames op zitten. “We zijn zo dankbaar dat ze nog leeft, want enkele keren hing haar leven aan een zijden draadje. De eerste keer was toen ik drie maanden zwanger was en er bij mij een schildklieraandoening ontdekt werd. Mijn lichaam had Franne kunnen afstoten. De tweede keer was bij de bevalling. Die moest worden ingeleid omdat Franne niet meer groeide. Tijdens de weeën zakte haar hartslag zodanig dat er beslist werd om een spoedkeizersnede uit te voeren. Toen Franne zeven maanden was, zorgde een mecoplasmabacterie in haar longen dat ze door grote ademnood heel diep is moeten gaan. In mei van dit jaar, werd Franne bijna doodgemarteld door haar eigen lichaam na een enorme opstoot van windpokken.”

Na de windpokken volgde een longonsteking. Het ene probleem na het andere dus“, vertelt Nicola. “Dan ging het op en af en hielden we Franne ‘s winters thuis om haar zo weinig mogelijk bloot te stellen aan bacteriën en virussen. Constant was het kiezen tussen Franne tegen alles wat tegen haar was beschermen of haar echt kind te laten zijn.”

Brandwonden

In april van dit jaar werd Franne echter in het ziekenhuis in Kortrijk opgenomen na drie dagen windpokken, die ze dus voor een tweede keer gekregen had. “Artsen met jaren ervaring vertelden ons eerlijk dat ze het nog nooit zo erg gezien hadden. Haar ogen zwollen uit haar oogkas en we konden haar bijna niet meer aanraken. Haar huid scheurde als je haar wilde oppakken. Franne doorstond helse pijnen. Ze raakte op”, zucht Gwende. “We zijn de dokters en verpleging in Kortrijk heel dankbaar maar de zorg werd té intensief en op 3 mei werd Franne overgebracht naar het kinderziekenhuis van UZ Gent.”

100 kilometer op een vlot, voor zijn zieke dochtertje van 3

Maar zelfs met morfine kon men op de intensieve afdeling in Gent Franne amper comfort bieden. Er werd een drastische beslissing genomen door Fentanyl op te starten en Franne ging tien dagen in een kunstmatige coma. Haar organen waren beetje bij beetje achteruit aan het gaan. Franne kon niet meer van de pijn en was de moed om te blijven doorgaan aan het verliezen. Ze werd er behandeld als een brandwondenpatiënt. Bij het inzalven koelde ze ineens af tot 32 graden, nog maar eens een kritiek moment. In totaal werd er 8 kg Flamigel hydro uitgesmeerd, goed voor een kostenplaatje van 1.600 euro. Dit wordt niet terugbetaald, ook niet door de hospitalisatieverzekering doordat.”

https://www.youtube.com/watch?v=rHprxff1Bno

Franne draagt nu een drukpak en mag niet in contact komen met UV-licht. Laatst kreeg het gezin nu te horen dat er niet voldoende antistoffen in Frannes plasma zitten. Gelukkig kan er plasma bijgegeven worden. “Eindelijk goed nieuws dus“, luidt het bij het koppel dat leerde positief in het leven staan. “We blikken niet terug op een jaar met veel miserie, maar op een jaar waar we veel liefde voelden.”

Vlotjes 4 Life

Om geld in te zamelen voor tal van vzw Kleine Held en vzw Heldbrandwondenkids klimt Nicola op 19 december op zijn zelfgebouwd vlot voor een tocht over de Leie. “Het wordt afzien, maar ik wil Franne tonen dat papa o zo graag haar pijn wil helpen dragen”, kijkt hij vooruit.

Daarbij willen we mensen duidelijk maken dat een klein beetje steun zo belangrijk kan zijn en vzw’s steunen die voor die extra zorgen.” De vzw Kleine Held ondersteunt kindjes en ouders op neonatologie, vzw Helpbrandwondenkids zorgt ondermeer voor kindvriendelijke inrichtingen van wachtplaatsen voor kinderen met brandwonden. (Els Deleu)

Steunen kan via BE27 0635 6517 4373 met vermelding ‘vlotjes4life’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier