100-jarige zuster Renata in hoofdklooster gehuldigd: “Alle leerjaren in één klas”

Zuster Renata, net voor aanvang van de feestmis in het hoofdklooster. © FODI
Redactie KW

In het hoofdklooster langs de Schoolstraat werd eeuwelinge zuster Renata gehuldigd. Het was de tweede keer in een kleine twee maanden tijd dat er in het hoofdklooster een eeuwelinge was. Op zaterdag 1 oktober werd daar nog zuster Gratiana in de bloemetjes gezet.

Maria Rotty werd geboren in een groot gezin van acht kinderen, waarvan de laatste twee kinderen werden geboren na haar intrede in 1939 in het klooster. Haar vader kreeg te horen dat het spijtig was dat hij een dochter naar het klooster liet gaan, waarna hij spontaan zei: “Dan zal ik een nieuwe kopen”. En zo gebeurde, want daarna zagen er nog twee kinderen het levenslicht binnen het gezin Rotty. Het gezin was diep christelijk en gelovig. Haar moeder was erg vroom. De zuster heeft altijd heel veel van haar familie gehouden.

Voor de klas

Van 1945 tot 1947 gaf ze als jonge onderwijzeres eerst les in de jongensschool in de Schoolstraat. Daarna gaf ze een korte periode les in de Warande (later de Sint-Jozefsschool). Van 1948 tot 1966 stond ze voor de klas in de gemengde gemeenteschool in Sint-Jacobskapelle. Vervolgens werd ze benoemd in Oudekapelle, waar ze tot 1971 actief was. In die gemeenteschool had zuster Renata alle leerjaren in één klas. Voor het lezen en rekenen in het eerste leerjaar kreeg ze hulp van een zuster. Op beide parochies verzorgde zij daarbij alle liturgie, zowel orgel als zang. Van 1971 tot 1983 volgde er voor haar nog een lange etappe in haar geliefde Ingemunster in de gesubsidieerde vrije meisjesschool. Dat zij als dank een mooi gedicht kreeg is haar altijd bijgebleven. Eens met pensioen werkte zuster Renata nog in de administratie van het hoofdklooster en deed ze ook poetswerk op de ziekenafdeling. Ze had een enorme kennis van planten die zij jarenlang verzorgde.

Huis van de Focolare

De roeping voor ‘t klooster begon bij haar heel vroeg. Ze weet nog dat ze bij haar eerste communie al wist dat ze zuster wou worden. Ze was in het zangkoor van het klooster en voorzangster in het breviergebed, altijd stipt en vroom.

Ze liet zich inspireren door het werk van Maria Focolare dat de zusters aanspoorde hun stichter en eigen spiritualiteit te herontdekken. Ze ging trouw naar alle bijeenkomsten met andere congregaties in Kortrijk, naar de vergaderingen in Callenelles en ze verbleef zelfs een maand in Villa Achillia (Huis van de Focolare) in Rome. Nog steeds leeft zuster Renata vanuit een diepe religieuze overtuiging, alle moeilijkheden ten spijt.

Toen ik mijn communie deed, wist ik dat ik zuster wou worden

Nu is ze slechtziende en hoort ze niet goed, maar ze blijft heel dankbaar. Telkens ze hulp krijgt zowel aan tafel, in de kapel als bij de verzorging, kijkt ze haar medemens aan en bedankt ze met een knikje. Zuster Renata kan nog genieten. Als het weer gunstig is, wandelt ze nog met haar rollator even een toertje rond in openlucht. Kortom, zuster Renata is een gelukkige eeuwelinge binnen de gemeenschap van de Zusters van Maria, waar ze vorige zaterdag werd gehuldigd. Na een eucharistieviering in de kapel volgde er een receptie en feestmaaltijd voor familie en genodigden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier