100-jarige linde moet wijken voor verkaveling in Rumbeke

Christine Surmont bij de 100-jarige lindeboom. © Stefaan Beel
Redactie KW

In de Rumbeekse Karabinierstraat rooien ze eerstdaags een linde van ruim een eeuw oud omdat er nutsvoorzieningen worden aangelegd. “Een monument verdwijnt uit onze straat”, klinkt het ontgoocheld bij een betrokken bewoner.

Christine Surmont is geboren op de boerderij waar deze linde oorspronkelijk bij hoorde. “Die boom stond aan het begin van onze dreef”, vertelt Christine, die al dertig jaar op het stuk grond naast de ouderlijke boerderij woont. “Vroeger stonden er trouwens twee. Bezoekers werden op die manier symbolisch welkom geheten op boerderijen. Ze is waarschijnlijk geplant door mijn overgrootvader. Voor mij persoonlijk voelt dit als natuurlijk erfgoed dat vernietigd wordt.”

Verkaveling

Het aanpalend perceel wordt verkaveld in drie loten. “Momenteel zijn ze bezig alle nutsvoorzieningen aan te leggen. Ik merkte gisteren dat ze wel heel dicht bij die boom aan het graven waren. Toen ik de arbeiders ernaar vroeg, zeiden ze me dat die linde moest verdwijnen. De verantwoordelijke van het studiebureau liet mij weten dat die ingreep op het verkavelingplan – dat twee jaar geleden door Stad Roeselare werd goedgekeurd – stond aangeduid. Ik was dat plan wel gaan inkijken maar had niet door dat die boom weg moest. Het gaat voor mij ook een stuk over de communicatie naar ons toe. Ze wisten dat die boom jaarlijks door ons gesnoeid werd en dat we die strook onderhouden zodat het proper oogt. We hebben die grond moeten afstaan omdat ze de straat ooit breder gingen maken. Die boom is voor mij ook de laatste verwijzing naar onze ouderlijke boerderij die generaties lang in de familie was. Ik vind zoiets op het vlak van natuurlijk erfgoed, behoorlijk respectloos.” Christine heeft trouwens zelf een mail gestuurd naar Stad Roeselare en naar Natuurpunt om haar ongenoegen te uiten.

Reactie schepen Marc Vanwalleghem, schepen van ruimtelijke ordening: “Dat stuk grond heeft Stad Roeselare een paar jaar geleden gekocht van die familie met de bedoeling er een verkaveling van te maken. Ze hebben er een mooie som voor gekregen. Nu ze uiteindelijk met die werken beginnen en de ouderlijke boerderij met bijhorende boom concreet verdwijnt, doet dit natuurlijk pijn”, klinkt het begripvol. “Waarschijnlijk waren ze zich er niet bewust van dat die boom ook plaats zou moeten ruimen. Dat is wel duidelijk te zien op de plannen. Die boom heeft trouwens al een hoge leeftijd en was sowieso geen lang leven meer beschoren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier