100-jarige Landelijke Gilde zet Moorslede in de kijker

Bij de Landelijke Gilde weerklinkt het startschot voor de viering van het 100-jarig bestaan. © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de Landelijke Gilde werd Moorslede uitgekozen als ‘Dorp in de kijker’. Het komende jaar staan er heel wat activiteiten gepland in de gemeente. Vrijdag werd het startschot gegeven van een feestelijk 2019.

Met ‘Dorp in de kijker’ wil de beweging Landelijke Gilden Nationaal een dorp en het verenigingsleven in dat dorp in de kijker zetten. “Door het organiseren van activiteiten, samen met andere verenigingen, en het proces dat doorlopen wordt, gaat de sociale samenhang in het dorp er op vooruit”, aldus Chris Vynckier van de Landelijke Gilde Moorslede. Sinds 2001 kiezen de Landelijke Gilden er elk jaar een West-Vlaams dorp uit. In 2019 is Moorslede verkozen tot ‘Dorp in de kijker’. “2019 is het jaar dat we honderd jaar bestaan”, aldus Vynckier. De Landelijke Gilde werd hier op 19 november 1919 opgericht onder de naam ‘Boerengilde van Moorslede’. De vereniging sloot zich aan bij de ‘Dienst voor Toezicht van de Belgische Boerenbond’. Het aantal leden bij de oprichting bedroeg onmiddellijk 150.

Samenwerking

In het kader van ‘Dorp in de kijker’ organiseert de Landelijke Gilde dit jaar verschillende activiteiten. Dat gebeurt vaak in samenwerking met andere verenigingen in de gemeente. “Onze eerste activiteit wordt een verlichte theaterwandeling op 16 maart.”

Voor het evenement werkt de Landelijke Gilde samen met toneelvereniging KNA, de Notenkrakers, de Gezinsbond, wandelclub De Velodroomvrienden en jeugdvereniging KLJ. Deelnemers kunnen tussen 18 en 20 uur starten in de Elzerijstraat voor een parcours van 4,5 of 6 km. Onderweg zijn er toneelvoorstellingen, is er muziek en kan men genieten van een hapje en een drankje. Het parcours wordt volledig verlicht met theelichtjes. Vanop de parkings langs de Passendaalsestraat en Roeselaarsestraat wordt er een shuttledienst voorzien. Ter gelegenheid van ‘Dorp in de kijker’ wil de Landelijke Gilde ook een bank schenken aan de Moorsleedse bevolking.

“Het is de bedoeling dat de bevolking een van de drie locaties kiest. Stemmen kan via de website of door een mail te sturen naar vynckier.chris@telenet.be“, legt Chris het concept uit.

De bank van de Landelijke Gilde komt ofwel in de 6de Jagersstraat ter hoogte van de assistentiewoningen Patria, in de Pater Lievensstraat ter hoogte van het woonzorgcentrum of in de Cany Barvillestraat.

Willy Sommers

Hoogtepunt van ‘Dorp in de kijker’ is het feestweekend ‘Landelijke Gilde 100’. Dat vindt plaats op 24 en 25 augustus in de loods van plantenkwekerij Vermeulen langs de Lindeweg in Moorslede. Op zaterdag is er een uitgebreide receptie voor alle leden en de sponsors. ‘s Avonds komen onder andere Willy Sommers en JeanPrez langs voor een optreden.

Ook niet-leden zijn welkom om het evenement bij te wonen. Op zondag wordt er gestart met een aperitiefconcert. Daarna schuift de jarige vereniging aan tafel voor een galadiner. Momenteel maakt het bestuur van de vereniging ook nog werk van een namiddagprogramma. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier