100 jaar de Gilde, 70 jaar Okra in Menen: “Verschillende generaties vinden elkaar hier”

Ginette Bekaert (80) en Veronique Carré (76) zijn de twee oudste bestuursleden van Okra Menen. © WO
Redactie KW

De Gilde bestaat 100 jaar en Okra Menen 70 jaar. Dat wordt op 1 en 2 juni gevierd in wijkcentrum Koekuit. Okra Menen is onlosmakelijk verbonden met de Gilde. De seniorenvereniging is de belangrijkste gebruiker van de zalen op de eerste verdieping van de Grote Markt 25.

Door Carlos Berghman

De overkoepelende organisatie Beweging.net en haar partnerorganisaties Femma, KWB, Okra en Samana openen de feestelijkheden op zaterdag 1 juni met de jaarlijkse Rerum Novarumviering. Op het programma staan een petanquetoernooi, een aperitiefmoment, een middagmaal, een spelnamiddag met kaarten en sjoelbakken en een kubbtoernooi. Op zondag 2 juni is er dan de eigenlijke jubileumviering van 100 jaar De Gilde en 70 jaar Okra met een eucharistieviering, een receptie, Vlaamse volksspelen en koffie met pannenkoeken.

Nieuwbouw

De Coöperatieve van de Gilde der Ambachten werd in 1919 opgericht. “In de beginperiode waren er vele private aandeelhouders. Regelmatig werden er nieuwe aandelen uitgeschreven en werden de statuten aangepast”, vertelt secretaris Willy Ugille van De Gilde. “Er was een goed draaiend café uitgebaat door geranten, een toneelvereniging, muziekkorps, biljartclub, feestzaal…”

Begin de jaren 80 ruimden de toenmalige gebouwen op de Grote Markt 25 plaats voor een nieuwbouw, waar zowel het ACV, BAC, CM en het ACW hun onderkomen zouden vinden. De Coöperatieve betrok de eerste verdieping met de vergaderzalen en keuken. “We zijn fier dat we nog altijd beschikken over onze Gilde. De zalen zijn praktisch dagelijks bezet met bijeenkomsten van Samana, het personeel van Familiehulp, Weight Watchers, het ACV en Beweging.net. De seniorenvereniging Okra is de grootste gebruiker van onze zalen”, aldus de secretaris.

55-plussers

Okra, de vroegere Christelijke Bond van Gepensioneerden, is ontstaan in de schoot van de mutualiteit. “Vroeger stroomden onze leden via de KAJ, het ACV en het ACW op oudere leeftijd automatisch de gepensioneerdenbond binnen. Ooit telde Okra 480 leden, nu is dat gehalveerd tot 237 leden”, zegt voorzitter Jean-Marie Catry. “Vandaag de dag zijn senioren niet langer exclusief lid van een bepaalde vereniging, maar surfen ze heen en weer tussen verschillende verenigingen en activiteiten. De vroegere zuilverankering is volledig verdwenen en dat is maar goed ook.”

Veronique Carré, Vincent Dumortier, Rita Camelbeke, Christa Cambier, Mireille Leleu, Suzanne David, Willy Ugille, Patrick Naessens, Ginette Bekaert en Jean-Marie Catry staan in voor het feestgebeuren.
Veronique Carré, Vincent Dumortier, Rita Camelbeke, Christa Cambier, Mireille Leleu, Suzanne David, Willy Ugille, Patrick Naessens, Ginette Bekaert en Jean-Marie Catry staan in voor het feestgebeuren.© WO

De afgelopen zeven jaar onderging niet alleen het bestuur een verjongingskuur, maar ook Okra Menen zelf onderging een metamorfose. Toch kampt Okra nog altijd met het oubollige imago van een bond voor oude mensen en gepensioneerden. “Eigenlijk zijn we een vereniging voor zowel jonge 55-plussers als voor 70- of 80-jarigen. Verschillende generaties ontmoeten hier elkaar. Je hoeft niet gepensioneerd te zijn om lid te zijn van Okra. Onder onze leden zijn er mensen die na hun werk naar de bowling of naar de matcurling komen. Via familieleden hebben ze ervaren dat het hier geestig is en dat ze na hun werk hier even kunnen komen uitblazen”, aldus Jean-Marie.

“We proberen activiteiten aan te bieden op twee verschillende snelheden, zodat zowel de oudere als de jonge Okra-leden aan hun trekken komen. Steeds gaan we op zoek naar nieuwe, kwaliteitsvolle activiteiten. Een andere uitdaging is om voldoende mensen warm te maken om als vrijwilliger deel uit te maken van ons team.”

Trekpaarden

Ginette Bekaert (80) en Veronique Carré (76) zijn de twee oudste bestuursleden van Okra Menen. Al vele jaren zijn ze de trekpaarden van de vereniging. Ginette is sinds 2003 lid van Okra en is de creatieve kracht binnen het bestuur. “Ik versier de tafels, ontwerp kaarten en ook voor het oplossen van problemen komt men vaak bij mij terecht. Als ik met de auto naar Okra kom, pik ik onderweg minder mobiele leden op. Er is van alles te doen bij Okra: petanque, bowling, Rummikub, sjoelbakken, fietsen, wandelen, lijndansen, kaarting, kubben, crea, bewegingsactiviteiten… Regelmatig maken we uitstappen of organiseren we een retro-avond, een kerst- en paasfeest of vormingsmomenten. Er zijn maar weinig activiteiten waar Veronique en ik ontbreken. Enkel wandelen en fietsen doen we niet meer.”

Veronique is sinds 1998 Okra-lid en was acht jaar lang voorzitter. “Wat ons het meeste aanspreekt bij Okra, is we ons hier welkom voelen. Iedereen komt goed met elkaar overeen en er is geen sprake van kliekjesvorming.” Tenslotte komt Veronique nog met een leuke anekdote aandraven. “Toen ik destijds kleuterjuffrouw was, zat onze huidige voorzitter Jean-Pierre in het kleuterklasje. Dat is het mooiste bewijs dat verschillende generaties elkaar vinden bij Okra”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier