100 extra vuilnisbakken, 50 peukenpalen en grote kuisploeg houden Kortrijk proper

Schepen van Nette Stad Ruth Vandenberghe spreekt vol lof over het team van Nette Stad en de Kortrijkse Mooimakers. © gf
Redactie KW

Vanaf woensdag brandt de vlam van De Warmste Week op Kortrijk Weide en wordt de stad een week het middelpunt van Vlaanderen. Er worden meer dan 100.000 bezoekers verwacht, overal in de stad en deelgemeenten worden acties georganiseerd en met ook de koopzondagen het Winter in Kortrijk-programma belooft het bijzonder druk te worden. Dat brengt ook voor de stadsdiensten heel wat uitdagingen qua netheid met zich mee.

Niet alleen de Kortrijkzanen kunnen zich de komende dagen aan De Warmste Week verwarmen, vanuit heel Vlaanderen zullen ook tienduizenden bezoekers naar de stad afzakken. Het stadsbestuur roept iedereen op om Kortrijk zo proper mogelijk te houden en voorziet daarvoor een aantal extra maatregelen. Zo zijn er langs de looplijnen van het station naar Kortrijk Weide 100 extra vuilnisbakken voorzien. Voor de andere evenementen die georganiseerd worden, staan vandaag al 200 vuilnisbakken langs de straat. In Kortrijk riskeert wie peuken op de grond gooit nog altijd een GAS-boete. Om dat duidelijk te maken komen er niet alleen banners, maar ook 50 tijdelijke peukenpalen en worden er duizenden peukeneties uitgedeeld aan rokende bezoekers.

Vanaf 5 uur ‘s morgens

De ploeg van Nette Stad, onder leiding van Kevin De Cuyper, stelt alles in het werk om de stad er piekfijn te laten uitzien. “Elke dag zullen acht medewerkers vanaf 5 uur ‘s morgens in de weer zijn om het Nelson Mandelaplein, de omgeving van Kortrijk en de looplijnen naar het station proper te maken“, zegt hij. “Vanaf 8 uur wordt de rest van de binnenstad onder handen genomen door een team van 20 personen.” De hele dag door zullen de zwerfvuilbakken meerdere keren geleegd worden. De medewerkers van Nette Stad blijven tot 21 uur ‘s avonds aan de slag. In totaal zullen zes borstelwagens en vijf straatafvalzuigers worden ingezet.

Ook de 25 Kortrijkse Mooimakers die zich bij afvalintercommunale Imog inschreven, doen hun duit in het zakje. Op vrijdag en zaterdag zullen zij ‘s avonds een extra ronde doen in het centrum om alles netjes te houden. Op zondag zijn alle burgers dan weer meer dan welkom voor een bijzondere editie van het burgerinitiatief Kortrijk Kraaknet in de binnenstad in de aanloop naar de apotheose van De Warmste Week. Om 10 uur wordt er verzameld aan de mechanische kerstboom op het Nelson Mandelaplein.

“Hartverwarmend”

“Het is hartverwarmend om te zien hoe iedereen zich inspant om Kortrijk op zijn properst te tonen aan Vlaanderen”, is schepen van Nette Stad Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) blij. “We zijn onze mensen van team Nette Stad, de afvalophaling en de recyclageparken uiterst dankbaar. Omdat ze zelf acties hebben georganiseerd voor de Warmste Week, maar vooral omdat ze elke dag door weer in wind onze stad net houden.”