100 drones verzorgen lichtshow op oudejaar: “Het vuurwerk van de 21ste eeuw”

© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Voor het eerst sinds jaren kiest de stad Brugge niet voor een groot vuurwerk om het nieuwe jaar feestelijk in te knallen. De overgang naar het nieuwe decennium zal gevierd worden met een spektakel met bijna honderd verlichte drones. De uit Brugge afkomstige tweeling Hannes en Nikos Verschore zijn de breinen achter dit technisch huzarenstukje.

Sinds jaar en dag wordt het nieuwe jaar in Brugge verwelkomd met een groots knallend vuurwerk nabij ‘t Zand. Daar komt dit jaar echter verandering in. Ook de stad Brugge houdt rekening met aspecten als milieu- en diervriendelijkheid en kiest voor een alternatief voor het klassieke vuurwerk. Er zullen namelijk drones ingezet worden om een spectaculaire lichtshow te presenteren in de omgeving van ‘t Zand.

De lichtshow wordt ingeschakeld in het meezingfeest ‘Brugge Feest’, het concept van Vlaanderen Zingt dus. De drones zijn computergestuurd en zullen via lichteffecten diverse figuren, teksten en beelden vormen. “Na lange voorbereidingen, testen en overleg met de overheid is de firma Andlights, van de uit Brugge afkomstige tweeling Hannes en Nikos Verschore, volledig klaar om Brugge deze primeur aan te bieden. Brugge krijgt op oudejaarsavond als eerste stad de eer om ‘het vuurwerk van de 21ste eeuw’ te aanschouwen”, zegt een verheugde burgemeester Dirk De fauw.

100 drones

Bijna 100 drones zullen zich – elk met een eigen lichtbron – door het luchtruim bewegen. Op de maat van de muziek lichten ze de hemel op en staan ze in voor een magische show. De droneshow start kort voor middernacht met een naar verluidt indrukwekkende aftelklok en duurt ongeveer een kwartier. De vzw PluZand, de handelsgebuurtekring voor ‘t Zand en West-Brugge, staat mee in voor de organisatie.

De kostprijs voor de droneshow, zo’n 25.000 euro, wordt elk voor de helft gedragen door stad Brugge en door de vzw PluZand. PluZand-voorzitter Marc Vandamme is ook tevreden met deze ontwikkeling. “We zijn opgetogen dat ‘t Zand nu eindelijk ook het grote innovatieve evenement krijgt dat het verdient. Het is de bedoeling om nog veel mooie, grootse activiteiten naar ‘t Zand te halen”, klinkt het. “Na het oudejaars- en nieuwjaarsfeest is de volgende grote activiteit het Brugs Bierfestival in het eerste weekend van februari.”

Alleen maar voordelen

Volgens de zaakvoerders van AndLights, de gebroeders Verschore, biedt het concept niets dan voordelen. Het is immers milieuvriendelijk doordat er geen afval geproduceerd wordt en geen uitlaatgassen bij het uitvoeren van de show. “De show is ook geluidsarm want de drones maken quasi geen geluid, wat het grote voordeel heeft dat het geheel perfect muzikaal kan omlijst worden”, zegt Hannes Verschore. “Het is ook diervriendelijk gezien er geen explosieven zijn die honden en andere huisdieren kunnen doen opschrikken.”

De drones gaan tot 90 meter hoog de lucht in. Ter vergelijking: het Belfort is een goeie 80 meter hoog. Ze zullen opstijgen achter het concertgebouw, in het Alberpark dus, en het publiek zou vanop ‘t Zand een optimaal zicht moeten hebben. Het podium zal voor deze gelegenheid opgesteld staan aan de andere kant dan gebruikelijk, nu dus aan de kant Concertgebouw.

Het verkeer wordt onderbroken vanaf 23.30 tot 00.20 uur tussen de Unescorotonde en de Bloedput. Tijdens de verkeersvrije periode wordt de bushalte aan ‘t Zand niet bediend. Het alternatief is de bushalte aan het station.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier