10 vogels om naar uit te kijken tijdens het vogeltelweekend

Redactie KW

Er is weer vogeltelweekend en dus roept Natuurpunt iedereen op om zaterdag of zondag even in de tuin te piepen om te zien hoeveel en welke gevleugelde vriendjes er te vinden zijn. In 2014 was dit alvast de top 10 (mét wist-je-datjes!) voor West-Vlaanderen. Kijk nog eens mee zodat je weet naar waar je moet uitkijken!

Huismus

1


Dat de term ‘huismus’ ergens vandaan komt, bewijst deze kleine vogel dag na dag. De huismus is ‘graag thuis’ en blijft dus graag op dezelfde plek. De huismus verblijft ook graag in grote groepen, vooral omdat dat veiliger is. Als een huismus dan ook een goed plekje weet te spotten, waar veel zaadjes aanwezig zijn, dan zal het diertje zijn/haar soortgenoten ‘roepen’ om allemaal te komen meesmullen. Die solidariteit heeft evenwel haar grenzen : als de huismus een stukje brood vindt, dan houdt de vogel dat voor zichzelf en vliegt de huismus er snel mee weg.

Koolmees

2

10 vogels om naar uit te kijken tijdens het vogeltelweekend


De koolmees heeft het wel voor een nestkastje, dus als je er eentje hangen hebt, is de kans reëel dat je er zo eentje op bezoek krijgt. Koolmezen broeden niet alleen in de nestkastjes, ze spenderen er ook koude winternachten. Opmerkelijk : het mannetje met de breedste ‘stropdas’ (zwarte streep) wordt aanzien als de sterkste. Die kan zodoende de beste nestkast inpalmen en is de geprefereerde partner van… de vrouwtjezzz!

Vink

3

10 vogels om naar uit te kijken tijdens het vogeltelweekend


Deze vogeltjes zal je niet snel zien op een voederplatform, dan wel er onder. Ze wachten liever tot andere, wat slordig etende vogels zaden op de grond laten vallen. Je kan de vink; soms zelfs in groepjes, ook vaak vinden onder een beuk. Daar wachten ze dan tot er beukennootjes uit de lucht komen gevallen, want da’s hun geliefkoosde snack.

Kauw

4

10 vogels om naar uit te kijken tijdens het vogeltelweekend


Wil je je geliefde een complimentje geven, noem hem/haar dan eens een kauw. En neen, da’s niet om te lachen, want de kauw is een bijzonder trouwe partner. Kauwen vormen onafscheidelijke koppels en als de jongen het nest uit zijn, verzamelen de ouders zich met hen op gemeenschappelijke slaapplaatsen. Het kangoeroe-model als het ware. Kauwen hebben ook een stevige eetlust, ze listen bessen en insecten maar ook… frietjes!

Merel

5

10 vogels om naar uit te kijken tijdens het vogeltelweekend


Eentje om in uw gazon te zoeken, want de merel is boven een smoefelaar. De merel scharrelt al eens graag rond in het gras, zorgvuldig loerend en op zoek naar een smakelijke worm. Maar het moeten niet altijd wormen zijn, ook besjes gaan er bij de merel best wel in.

Turkse tortel

6

10 vogels om naar uit te kijken tijdens het vogeltelweekend


Een beetje een slordigaard, deze Turkse Tortel en een ouder waar Kinderwelzijn wel eens zou durven aankloppen. Al mag dan niet te hard zijn, anders valt de hele boel al naar beneden. Turkse tortels staan er immers voor bekend ‘minimalisten’ te zijn. Ze leggen gewoon wat losse takjes op elkaar en houden het daarbij. Heel wat nesten vallen dan ook gewoon naar beneden, maar deze vogelsoort vangt dit euvel (zij het dus niet letterlijk) op door… voor meerdere broedsels per jaar te zorgen.

Houtduif

7

10 vogels om naar uit te kijken tijdens het vogeltelweekend


De houtduif deelt de eigenschap om krakkemikkige nesten te bouwen met de Turkse tortel, maar staat ook bekend als een bijwijlen agressief beest. Ze kunnen overkomen als dom, maar delen wel soms rake klappen uit met hun vleugels aan soortgenoten en soms zelfs aan eksters. Doden vallen er niet, maar het kan er desalniettemin soms hard aan toe gaan.

Pimpelmees

8

10 vogels om naar uit te kijken tijdens het vogeltelweekend


In tegenstelling tot de kauw, is de pimpelmees niet de trouwste partner. De pimpelmees bezondigt zich vaak aan scheefpoeperij, vooral dan om de kans op een succesvol nageslacht te vergroten. De vrouwtjes leggen een deel van hun eitjes bovendien ook nog eens in het nest van een buurvrouw pimpelmees, ook al om de overlevingskansen te vergroten. Want als mama pimpelmees het niet haalt, dan wordt een deel van de kroost toch zeker opgevangen door de adoptiemama…

Ekster

9

10 vogels om naar uit te kijken tijdens het vogeltelweekend


De nesten van de ekster zijn wat betrouwbaarder bouwsels dan die van de Turkse tortel. Eksters bouwen hun nest hoog in een bouw en gebruiken daarvoor takken versterkt met aarde en klei. Eksters zorgen bovendien ook letterlijk voor een dak boven het hoofd, vooral om het nest te beschermen voor zwarte kraaien. Eksternesten kunnen zo makkelijk een meter hoog worden.

Spreeuw

10

10 vogels om naar uit te kijken tijdens het vogeltelweekend


Spreeuwen hebben het wel voor massabijeenkomsten, al gaan ze niet naar Rock Werchter of een propvol strand. Wel verkiezen ze om (buiten het broedseizoen) in groep te slapen, soms met honderdduizenden samen. Dat is vooral uit veiligheidsoverwegingen, want zo kunnen roofvogels moeilijk aanvallen. De spreeuwen zorgen overigens ook voor een indrukwekkend (en allerminst slaapverwekkend) luchtballet én kwetteren uitbundig met elkaar net voor het slapengaan.

(Foto’s en info : Tuingids voor blije vogels / Natuurpunt)

>> Alle info over het vogeltelweekend : http://vogelweekend.natuurpunt.be/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten