Om de vergelijking van de impact van de coronalockdown op de werking van hulpverleningszone Fluvia te maken, legde de zoneraad donderdag de cijfers van april 2020 naast die van april 2019.

"Tijdens die coronaperiode moesten onze brandweerdiensten een kwart minder vaak uitrijden dan in dezelfde periode vorig jaar: 199 in april 2020, 266 in april 2019", duidt Francis Benoit, voorzitter van Fluvia. "Op zich is dat niet zo heel verrassend. Er was bijvoorbeeld wat minder verkeer door de beperking op niet-essentiële verplaatsingen waardoor er zich ook minder ongevallen voordeden."

Wat de hulpverleningszone wel enigszins zorgen baart, is de daling van het aantal ambulanceritten. In vergelijking met april 2019 lag dat vorige maand tien procent lager. "En dat ondanks bijna 190 coronagerelateerde ritten", aldus Francis Benoit nog. Zeven op de tien van die ritten werd overdag uitgevoerd, drie op de tien 's nachts. Zonder coronagerelateerde interventies zou het aantal ambulanceritten met maar liefst 27,5 procent zijn gedaald: van 1.081 reguliere ritten in april 2019 naar 784 in april 2020.

"Uit deze cijfers blijkt dat mensen een zekere angst voelden om een ambulance te laten komen. Het probleem is dat door het uitstellen van een interventie andere gezondheidsproblemen voor gevaar kunnen zorgen." Eerder maakten ook al ziekenhuizen en huisartsen zich zorgen over het uitstellen van hulp, precies uit angst om in het ziekenhuis terecht te komen.

Om de vergelijking van de impact van de coronalockdown op de werking van hulpverleningszone Fluvia te maken, legde de zoneraad donderdag de cijfers van april 2020 naast die van april 2019. "Tijdens die coronaperiode moesten onze brandweerdiensten een kwart minder vaak uitrijden dan in dezelfde periode vorig jaar: 199 in april 2020, 266 in april 2019", duidt Francis Benoit, voorzitter van Fluvia. "Op zich is dat niet zo heel verrassend. Er was bijvoorbeeld wat minder verkeer door de beperking op niet-essentiële verplaatsingen waardoor er zich ook minder ongevallen voordeden." Wat de hulpverleningszone wel enigszins zorgen baart, is de daling van het aantal ambulanceritten. In vergelijking met april 2019 lag dat vorige maand tien procent lager. "En dat ondanks bijna 190 coronagerelateerde ritten", aldus Francis Benoit nog. Zeven op de tien van die ritten werd overdag uitgevoerd, drie op de tien 's nachts. Zonder coronagerelateerde interventies zou het aantal ambulanceritten met maar liefst 27,5 procent zijn gedaald: van 1.081 reguliere ritten in april 2019 naar 784 in april 2020. "Uit deze cijfers blijkt dat mensen een zekere angst voelden om een ambulance te laten komen. Het probleem is dat door het uitstellen van een interventie andere gezondheidsproblemen voor gevaar kunnen zorgen." Eerder maakten ook al ziekenhuizen en huisartsen zich zorgen over het uitstellen van hulp, precies uit angst om in het ziekenhuis terecht te komen.