10 plekken aan zee waar de naturist zich thuis zou voelen

Redactie KW

“Ik hoop dat het geen tien jaar duurt voor het volgende naaktstrand er is.” Koen Meulemans ijvert al jaren voor een tweede naaktzone aan de Noordzee. De voorzitter van de Federatie van het Belgisch Naturisme (FBN) vindt dat er in élke kustgemeente ruimte is voor naaktrecreanten. “Maar geen enkele politicus durft!” In Middelkerke lijkt er nu wel een opening, maar de federatie houdt alle opties open. Wij vroegen de voorzitter om tien plaatsen op te lijsten waar de naturist zich thuis zou voelen, zonder er de inwoners of toeristen te storen.

“Laat me duidelijk zijn”, opent Koen Meulemans. “We zijn heel tevreden over het naaktstrand in Bredene, maar het volstaat echt niet. De strook is er slechts 400 meter smal. Elke zonnige dag zit er bijna 1.000 man op elkaar geplakt.” De Federatie van het Belgisch Naturisme is al jaren vragende partij voor een tweede naaktstrand. “En dat hoeft zelfs geen strand te zijn”, legt Meulemans uit. “Het kan ook een natuurgebied of een ander domein aan zee zijn.”

Volgens de voorzitter kan zo’n naaktdomein een hele positieve zaak zijn voor een gemeente. “Naturisten bieden een meerwaarde voor de lokale economie. Ook zij gaan graag een ijsje eten of een cocktail drinken. Zelf ga ik vaak naar het naaktstrand bij Breskens. Daar zitten in de zomer duizenden naturisten, waaronder veel Belgen. ‘s Avonds zitten de plaatselijke horeca er afgeladen vol. De ondernemers daar wrijven in hun handjes!”

Een ander voordeel is volgens Meulemans het natuurbehoud. “Naturisten zijn heel respectvol, in alle opzichten. Ze laten geen vuilnis achter, daar mag je zeker van zijn. Bovendien kan een naaktstrand of -domein een perfecte buffer zijn voor een beschermd natuurgebied.”

En wat met de overlast? “Nu heb je aan de kust net problemen door het gebrek aan plaats.” Volgens Meulemans zijn het enkelingen die aan soms hun b(r)oekje te buiten gaan. “Zo zijn er in Knokke-Heist klachten, maar als je daar een officieel naaktdomein zou maken, ben ik er van overtuigd dat het gedaan is met de overlast. De naturisten zouden zelf een oogje in het zeil houden zodat niemand hun goede naam kan bekladden.”

Maar ondanks al die argumenten krijgt de federatie weinig in beweging bij de lokale politici. “Ik hoor altijd veel uitvluchten, maar weinig oplossingen. Nochtans is er in élke gemeente plaats voor een naaktstrand. De durf ontbreekt, ze zijn bang om drie stemmen te verliezen. Wel, ik denk dat ze er extra zouden winnen.”

Heel recent had Meulemans naar eigen zeggen contacten met De Panne en Koksijde, maar daar lijkt niet meteen iets uit de bus te vallen. “Rome is ook niet op een dag gebouwd. In Bredene duurde het 10 jaar voor het naaktstrand er was. Maar ik hoop dat het niet zo lang zal duren voor het volgende er is.”

Na onze vraag om zelf eens enkele plaatsen aan te duiden waar het volgens hem ideaal is voor naturisten, stuurde Meulemans eerst meer dan 50 locaties. Daarvan vroegen wij er tien te selecteren (zie kader). De voorzitter benadrukt wel dat de meeste van deze plekken nog niet officieel besproken zijn. Maar het kan wel aanleiding geven tot een eerste stap…

1. Duingebied de Hoge Blekker in Koksijde

Koen Meulemans: “Een uitgebreid duinengebied dat enkel gebruikt wordt door mensen die natuurmindend zijn. Een grote vlakte en toch niet ver van de beschaving.” (lacht)

2. Zone Oostduinkerke-

strand aan inham en de Doornpanne

“Geen smal strookje en veel textieltoeristen vind je er niet. Het duinengebied erachter zou automatisch mee beschermd worden door de naturisten.”

3. Strand tussen Oostduinkerke en Nieuwpoort aan het ziekenhuis

“Geen massatoerisme hier. Veel plaats dus om ook er een stukje strand mooi te gebruiken.”

4. Uiteinde Lombardsijde bad

“Heel breed stuk, ook bij hoogwater. Er is ook geen doorgaand wandelverkeer door de waterafbakening. De naaktrecreanten kunnen er een eigen en groot stuk van gebruiken, maar dan zou de gemeente wel voor een toilet moeten zorgen. Door de waterafsluiting kunnen ook wat meer mensen naar de restaurantjes van Lombardsijde geleid worden.”

5. Strand aan Sint-Laureins-duinen

“Tussen Lombardsijde en Westende ligt een relatief verlaten strandzone. Overlast zou er dus zeker niet zijn, maar er is ook wel weinig horeca die kan meeprofiteren en groeien.” (Zie pagina 2-3.)

6. Brede strook strand Wenduine

“Deze brede strook zou toegankelijk zijn als er een officiële doorgang zou komen voor voetgangers. Weinig gebruikt momenteel, met toch enkele horeca in de buurt voor eten, drinken en toiletten.”

7. Noordzijde Wenduine

“Kalme strook strand. De dichtste gebruikers zijn de surfers, die meestal geen oog hebben voor naturisten. Zij respecteren ons en wij hen. We zien dit ook in het buitenland: we hebben geen weet van problemen daaromtrent. Het zou Wenduine ook wat meer in de kijker zetten.”

8. Laatste strook strand net voor Blankenberge

“Deze strook is afgesloten door water langs de ene kant met toch een bistro in de buurt voor eten en drinken en toiletten. Makkelijk toegankelijk en geen overlast voor textieltoeristen.”

9. Strandzone tussen Blankenberge en Zeebrugge

“Heel kalme strook met beschermd natuurgebied erachter, dus extra bescherming indien er naturisten zouden zijn. Enkel opnieuw een surfclub in de nabijheid. Een naaktstrand hier zou ook een mooie meerwaarde en heropleving kunnen zijn voor de horeca in Zeebrugge Bad.”

10. Strand en duinengebied aan het Zwin

Voorbij de surfclub is er minder textielrecreatie. Er zou ook geen overlast zijn voor fietsers en wandelaars, want de duinen naast het pad zijn er hoger. Geen zicht op het strand dus. In de zomer heb je hier nu al veel naaktrecreatie. Jammer dat deze zone niet officieel gedooggebied is, zodat argeloze wandelaars gewaarschuwd zouden zijn en zodat er meer sociale controle is van naturisten met positieve intenties. Maar de gemeente steekt haar kop liever in het zand. Een naaktzone zou een heel goeie wending kunnen geven aan dit gebied.”

Een naaktstrand in Knokke-Heist? “Wij willen dat niet”, stelde burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist nog maar enkele maanden geleden kort en duidelijk tegenover onze krant. Maar ook oppositiepartij N-VA en Groen, niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad, maar wel actief in Knokke-Heist, zijn geen voorstander.

“Alle respect voor naturisten, maar wij hebben maar 6 km strand”, zegt N-VA-fractieleider Cathy Coudyser. “We hebben vijf watersportclubs, beachbars, strandcabines… en dan zijn er nog de gewone, zomerse toeristen. Ik zie geen plaats meer voor een naaktstrand, of het zou richting het Zwin moeten zijn. Dan zit je in natuurgebied. Ik heb het niet grondig bestudeerd, maar vermoed dat voorzieningen voor badgasten in natuurgebied niet mogelijk zijn.”

“Bovendien zit je daar heel dicht bij Nederland, waar al naaktstranden zijn en waar de mentaliteit daar veel meer voor open staat. Een naaktstrand past niet direct in ons toeristische verhaal. Wij moeten er op inzetten om het hele jaar door toeristen te lokken, niet op de momenten dat er al heel veel volk komt.”

Ook Groen-voorzitter Luc Lierman ziet in Knokke-Heist geen ruimte meer voor een naaktstrand. “Ik zie niet meteen een afgezonderd gebied op onze stranden. Het is toch ook niet de bedoeling de naturisten tentoon te stellen aan alle mogelijke blikken. Je hebt natuurlijk de Zwinbosjes en de duinengordel net voor Het Zwin, maar dan zit je al in natuurgebied. Die gronden zijn eigendom van het Vlaams Gewest en Het Zwin zelf is van de provincie. Daar zie ik ook geen mogelijkheden. Ik denk dat het bij ons niet haalbaar is.” (HH)

De Federatie van het Belgisch Naturisme (FBN) zegt benaderd te zijn door de Koksijdse schepen van Toerisme Dorine Geerssens met het voorstel een natuurgebied in de duinen in te richten als naaktzone. “Niet waar”, zeggen zowel Dorine Geersens zelf als burgemeester Marc Vanden Bussche.

“Schepen van Toerisme Dorine Geersens van Koksijde heeft ons zelf gepolst of wij een strand wilden. Ze vroeg of eventueel ook een duingebied ingericht kon worden als naaktzone”, zegt FBN-voorzitter Koen Meulemans. “Ik sprak er ook met de burgemeester over, maar ze zien het niet zitten om dit voor de verkiezingen nog verder te bekijken.”

Een markant bericht, dat weliswaar in alle talen wordt ontkend door de betrokken politici. “Wij spraken daar vrijblijvend over toen we uitgenodigd waren in de b&b voor naturisten in Oostduinkerke”, vertelt schepen Geersens. “Zij vroegen dat terloops, zoals ze in alle kustgemeenten doen. Maar we hebben absoluut geen plannen. Ik denk dat het moeilijk zou liggen in Oostduinkerke-Bad.”

“Wij hebben veel natuurgebieden in Koksijde. Volgens hen is er geen afscheiding nodig, enkel een bordje. Maar je moet toch op zijn minst ook vuilnisbakken plaatsen, zodat het natuurgebied niet vervuild raakt. Nee, we hebben hier echt nog niet over nagedacht.”

Eenzelfde geluid bij burgemeester Marc Vanden Bussche. “Dit is voortvarend. Wij hebben mensen van FBN ontmoet in de b&b voor naturisten, maar zij moeten dat verkeerd begrepen hebben. 20 jaar geleden was eens sprake van een naaktzone, maar dat idee is toen afgewezen. Wij zijn een familieplage en de ruimte is al zo beperkt. Ik weet niet waar die vent dat haalt. Er is geen sprake van een naaktzone in Koksijde.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.