10.224 lampjes bezorgen kersthuisje in Roeselare warme gloed

Senne Debaene is op zijn zachtst gezegd helemaal gek op Kerstmis. "Jaarlijks spenderen we 1.000 euro aan nieuw materiaal." (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Senne Debaene tovert zijn woning sinds enkele jaren volledig om in een kersthuisje en lanceert zelfs zijn eigen tijdelijke radiozender met non-stop kerstmuziek. “Ik ben het hele jaar door bezig met hoe we ons huis zullen versieren”, zegt hij.

It’s the most wonderful time of the year zong Andy Williams in het gezegende jaar 1963, maar voor Senne Debaene en zijn gezin is Kerstmis meer dan zomaar een gemoedelijk familiefeest. Sinds enkele jaren maakt de 33-jarige ploegchef bij Poco Loco er een erezaak van om zijn hele woning van kop tot teen in kerstsfeer onder te dompelen. En elk jaar komt de kerel met iets nieuw op de proppen. Zo plaatst hij straks een brievenbus voor de deur waar kinderen ingekleurde kersttekeningen in kunnen deponeren. “Uit alle inzendingen zullen we drie winnaars loten en die krijgen een snoeppakket”, glundert Senne. “Daar is het me om te doen. Ik wil mensen gelukkig maken.”

De kiem voor zijn kerstpassie dateert uit zijn jeugdjaren, zegt Senne. “Ik ben altijd al zot geweest van lichtjes. Als kind had ik een klein lampje waarmee ik elke avond ging slapen en die fascinatie is nooit meer verdwenen.”

Toen de mama van Sennes partner Cindy Declercq (40) in 2000 tijdens de kerstperiode overleed, kreeg het feest een ietwat mindere bijklank. “Cindy werd toen elke keer opnieuw aan het verlies van haar mama herinnerd en daarom besloot ik om ons huis zo gezellig mogelijk aan te kleden. Ik wilde het voor Cindy, mezelf en onze dochter Judith (17) opnieuw gezellig maken.”

Ik gebruik enkel led-lichtjes. Zo blijft het extra elektriciteitsverbruik beperkt tot amper 33 euro

Onbewust sneed Senne zo een nieuw hoofdstuk in zijn leven aan, want sinds enkele jaren is kerstversiering zijn grote uitlaatklep. “Net zoals iedereen gingen we gewoon met een eenvoudige kerstboom van start, maar elk jaar sloegen we nieuwe decoratiemateriaal in. In 2015 raakte alles in een stroomversnelling toen we de fel verlichte kersthuizen in Bredene en Aalst bezochten. Ik zag er duizenden lichtjes, tal van leuke kerstspulletjes… Ik werd er van mijn sokken geblazen. ‘Dit wil ik ook’, zei ik toen tegen Cindy.”

En zo geschiedde, want sinds enkele jaren kan Senne er prat op gaan dat hun huis in de Mandellaan de felst verlichte woning van Roeselare is. “In 2016 hebben we voor het eerst alle registers opengetrokken. Onze volledige woonkamer geven we een kerstjasje, maar eigenlijk krijgt elke kamer een dergelijke toets. Zelfs ons toilet, want daarvoor hebben we een speciale kersthoes.”

Zomer vol kerstliedjes

Op 1 november starten Senne en zijn gezin met de voorbereidingen. “Dan maken we de woonkamer vrij en geven we die een grondige poetsbeurt. In enkele dagen tijd stallen we alles uit, maar vooraf hebben we al een volledig plan opgemaakt. Wat plaatsen we waar, wat hebben we nog nodig… Pure ontspanning is het. Eigenlijk zijn we er een hele jaar door mee bezig. Op de warmste dag van het jaar heb ik een nieuwe playlist met kerstliedjes gemaakt.”

De voorgevel wordt straks weer dé blikvanger. “Die tooien we helemaal met veelkleurige lichtjes”, geniet Senne. “Van 7 december tot 12 januari fleurt die het straatbeeld op. Niet eerder, want Sinterklaas moet eerst ons land verlaten hebben. Die traditie houden we in ere. Veel mensen denken dat die lichtjes zomaar oplichten, maar ook daar gaat heel wat (denk)werk in. Ik heb zelf leren programmeren en ook het achterliggende besturingssysteem heb ik zelf in elkaar gestoken. Ik steek elke dag 10.224 led-lichtjes aan. En die zorgen niet voor een zware elektriciteitsrekening. Vorig jaar kostte me het in totaal amper 33 euro extra.”

“Ook met andere feestperiodes als Valentijn, Pasen en Halloween richten we ons huis iets anders in, maar Kerstmis is hors catégorie.”, vertelt Senne.© (foto JCR)

Een pak kerstmateriaal heeft Senne eigenhandig geknutseld. “Dat houdt het betaalbaar en ik kan er mijn hart en ziel in leggen. Ook die brievenbus heb ik helemaal zelf gemaakt, maar jaarlijks investeren we toch zo’n 1.000 euro aan nieuwe stukken. Niet goedkoop, maar dit is ook mooie hobby. Ik drink niet, ga niet uit… Dan kan je aan Kerstmis al eens iets extra spenderen. Het zorgt er wel voor dat onze kerstcollectie stilaan heel uitgebreid aan het worden is. Ik heb dit jaar een garagebox moeten huren om alles in kwijt te kunnen. Onze zolder werd te klein. Na dit kerstseizoen zullen we toch enkele zaken moeten weg doen. Met pijn in het hart.”

De reacties op het Kersthuisje zijn unaniem lovend. “Tijdens de spitsuren is het vaak aanschuiven in de Mandellaan en ik zie dat heel veel automobilisten met pretoogjes naar onze voorgevel zitten te kijken. Op sociale media krijgen we heel veel berichtjes en we ontvangen ook wenskaarten van mensen die we totaal niet kennen. Maar allemaal bevatten ze dezelfde boodschap: ze vinden ons initiatief schitterend.”

Eigen radiozender

Sennes liefde voor Kerst werkt aanstekelijk, want ook zijn buren Christa en Henk hebben de microbe helemaal beet. “Zij zijn gestart met enkele kleine kersthuisjes, maar hun woonkamer is ondertussen ook een kerstparadijs”, grijnst Senne. “Mooi, toch? En ik zie dat er in de Mandellaan steeds meer mensen zijn die de moeite doen om hun voorgevel een feestelijk tintje te geven. Zou het niet fantastisch zijn mocht iederéén meedoen en we de Mandellaan in de Kerstlaan kunnen omdopen?”

Kerstavond zelf viert Senne met zijn gezin. “Dé avond van het jaar. We eten iets lekkers en spelen de hele avond gezelschapsspelletjes, met een leuk kerstmuziekje op de achtergrond. Vaak zitten we tot 5 uur ‘s ochtends aan tafel. Oudejaar zegt ons dan weer niks. Vaak liggen we net na middernacht al in bed.”

In de woonkamer volgen de kerstliedjes elkaar in sneltempo op, maar ook de buitenwereld kan ervan mee genieten, met dank aan Sennes eigen radiozender. “Via 95.5 fm zend ik non-stop kerstmuziek de wereld in. Mijn bereik beperkt zich tot een goeie honderd meter, maar dat is voldoende. Chauffeurs die voor ons huis in de file staan, kunnen snel even van zender veranderen. Meer hoeft dat echt niet te zijn.”

Ondertussen behoort de jaarlijkse kerstversiering tot het dna van Senne. “Dit blijf ik de rest van mijn leven doen. Mijn vrouw en ik genieten er echt van, want het is een puur gezinsmoment. Ook met andere feestperiodes als Valentijn, Pasen en Halloween richten we ons huis iets anders in, maar Kerstmis is hors catégorie. En we maken er mensen blij mee. Waarom er dan mee ophouden?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier