10.000 plantjes voor Kom op tegen Kanker vliegen de deur uit in Kortrijk

Coördinatrice Pascale Goeminne omringd door Luc Duchatelet en Rita Aelvoet die hun beste beentje voorzetten aan de Kortrijkse Delhaize. (foto BVB)
Bert Vanden Berghe

Dit weekend worden volop azalea’s verkocht ten voordele van Kom op tegen Kanker. Na een moeilijk jaar staan honderden vrijwilligers over de hele provincie paraat om geld in te zamelen. Wij gingen langs in Kortrijk, dat met 10.000 plantjes de best verkopende stad is van Vlaanderen. “Met hele grote dank aan de vele vrijwilligers”, klinkt het.

“Elk plantje helpt een handje”, glimlacht Pascale Goeminne, coördinatrice van de plantjesactie in Kortrijk. Zij is er al bij sinds het prille begin, 27 jaar geleden, samen met onder meer Filiep Vande Wiele die we ontmoeten in het Vrijzinnig Centrum Mozaïek in de Overleiestraat. Daar is de uitvalsbasis van waar uit zo’n 10.000 plantjes over groot-Kortrijk worden verdeeld. Met de regelmaat van de klok rinkelt de telefoon om extra plantjes aan te leveren. Het gaat goed, tot grote opluchting van de coördinators, die na een annus horribilus met evenveel enthousiasme van deur tot deur gaan of zich opstellen op de markt of de vele warenhuizen. Voor corona verkochten ze al vaak uit voor zaterdagavond, nu is de kans groot dat het al eerder zal zijn.

Filiep zorgt ervoor dat alle plantjes netjes bij de verdelers geraken. (foto BVB)
Filiep zorgt ervoor dat alle plantjes netjes bij de verdelers geraken. (foto BVB)

“Met hele grote dank aan de bijna honderd vrijwilligers”, weet Filiep. “Of ze nu aan de supermarkten staan of zoals in Marke een indrukwekkende verkoop van deur tot deur realiseren. We leggen hen dan ook in de watten. We voorzien onder meer een lunchpakket en ’s avonds schuiven we met een groot deel gezellig aan tafel. Heel goed om onderling contacten te leggen en voor ons als organisatie te horen wat er beter kan en waar.”

Sukkelaartjes

Al mag de organisatie een stevige pluim op hun hoed steken, want ze zijn de succesvolste verkopers van Vlaanderen. En die opdracht nemen ze ter harte. Elk plantje dat binnenkomt wordt eigenhandig gecontroleerd. Plantjes die niet voldoen, verkassen naar het – evenwel lege – schap met daarop een bord ‘Sukkelaartjes’. “In voorverkoop spreken we ook heel wat bedrijven en organisaties aan. Dat verliep dit jaar iets moeilijker, omdat veel mensen nog van thuis uit werken. Maar de verkopers die op pad gaan, hebben zich sterk gemaakt om nog een tandje bij te steken om ons aantal van 10.000 te halen.”

“Heel mooi compliment als wij bedankt worden als vrijwilliger”

Een paar kilometer verderop, aan de lokale Delhaize, vinden we zo’n enthousiast koppel. Rita Aelvoet en Luc Duchatelet stonden er gisteren al en spreken al mensen aan sinds vanmorgen vroeg. “Sommige mensen moet je wat prikkelen”, weet Luc. “Mensenkennis en oogcontact is daarin heel belangrijk. Maar er zijn ook heel wat mensen die spontaan op ons afstappen en die we door de jaren heen (her)kennen.”

Rita en Luc zijn ook al meer dan een kwarteeuw actief tijdens het Plantjesweekend. “Ik heb altijd wat stress voor het begint”, glimlacht Rita. “Ik wil dat het lukt, dat we een goeie verkoop halen. En dat lukt, ook al omdat er jammer genoeg steeds meer mensen zijn die iemand kennen met kanker. Daarom vinden we het zo waardevol wat we doen. We doen dit echt graag, zeker als het zo’n fijn weer is als vandaag. Sommige mensen bedanken ons als vrijwilliger. Een schoner compliment kan je niet krijgen.”

Als we terug in het centrum zijn, benadrukt Pascale het nog eens: “Wil je zeker schrijven dat de vrijwilligers fantastisch werk leveren?” Ze glimt duidelijk van trots. “Het is ook echt zo.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.