1.500 bezoekers op dag 1 van de Leiefeesten

© TV
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Naar aanleiding van de Vlaame Feestdag op 11 juli wordt er drie dagen gefeest in Kortrijk: op 7, 10 en 11 juli. Vrijdag werd de spits afgebeten door Kortrijk Gordelt met daarna een vlottentocht op de Oude Leiearm.

De allereerste vlottentocht, een organisatie van De Stroate, werd ludiek opgevat met een prijs voor het best verklede team, voor de winnaar en voor de pechvogel. “Schrijf maar op dat we nu al weten dat we de prijs krijgen voor best verklede team en dat we als eerste zullen eindigen en dat we niet geoefend hebben”, grapt Alexander bij aanvang.

Fran, Alexander, Siel, Jean-Pierre en Stephen
Fran, Alexander, Siel, Jean-Pierre en Stephen© TV

“Een vlot bouwen met materiaal dat je krijgt, ligt dan toch niet zo voor de hand. Het is niet zo gemakkelijk als gedacht”, zucht Jean-Pierre. Het team The Bloody Floaters bestond verder uit Fran, Siel en Stephan. En raar maar waar … hun voorspelling kwam uit.

Het team The Bloody Floaters aan het werk op de Oude Leiearm
Het team The Bloody Floaters aan het werk op de Oude Leiearm© TV

Later op de middag zakten ruim 1.000 toeschouwers af naar de Leieboorden om te genieten van de paardentram, workshops van De Stroate, een kinderdorp met springkastelen en animatie, een drankje langs het water en de optredens. Zo ook Gitte, Lode, Sigrid en Eli uit Harelbeke. “De Leieboorden in Kortrijk zijn zeer mooi geworden, het is hier echt leuk zitten en genieten van de ontspannen sfeer. Ik hoop dat de Leieboorden in Harelbeke even mooi worden”, verklapt Sigrid. Gitte en Eli genoten van het springkasteel. “Als je hoog sprong kon je boven de brug de Leie zien.”

Gitte, Lode, Sigrid en Eli.
Gitte, Lode, Sigrid en Eli.© TV

Anderen zochten dan weer verpozing op een rustige plek in de Secret Garden van BK6, beter gekend als het voormalig museum Broelkaai 6. “Het is een mooie, rustige en gezellige oase in een drukke stad. Ver van alle lawaai en getoeter van de vlottentocht en de randanimatie. Ze hebben hier ook zeer lekkere Bionade, zeker het proeven waard”, zegt Annelies 2. Axana en haar hondje Jefke en Shari met haar hondje Roxi hielden het bij een korte wandeling in de grote tuin.

Axana met hondje Jefke, Brecht, Annelies Annelies 2, Geert, Shari met hondje Roxi
Axana met hondje Jefke, Brecht, Annelies Annelies 2, Geert, Shari met hondje Roxi© TV

Op woensdag 10 juli ontvangt Radio Quindo vanaf 14 uur jong en oud op de Groeningekouter. In de namiddag zorgen Funbus en Kip van Troje voor volksspelen, grime en speeltheater. Om 17 uur start de officiële plechtigheid met toespraken van het Guldensporencomité, de burgemeester en de Vlaamse minister-president Liesbeth Homans en de uitreiking van de Groenigeprijs. Op 11 juli zijn er geen plechtigheden, maar muziek op de terrasjes langs de Leieboorden en een hindernisenparcours op en langs de Leie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier