Russische duikboot Foxtrot uit Prins Albertdok gehaald

In Zeebrugge was er woensdagmorgen bijzonder veel volk om de sleep te bewonderen van de Russische duikboot Foxtrot die 23 jaar lang bij Seafront lag. Het was een echte publiekstrekker de voorbije jaren en toen het nieuws bekend raakte dat de duikboot zou vertrekken, hebben nog duizenden mensen een bezoek gebracht.

Vrijdagmorgen vroeg vertrekt de duikboot, die gesleept zal worden via Vlissingen en Terneuzen naar Gent. © Davy Coghe

De 59 jaar oude duikboot kwam destijds naar Zeebrugge via een tussenkomst van een Russisch militair attaché in 1993. De duikboot was in 1995 tien dagen onder weg van Rusland naar Zeebrugge. Voordien heeft de duikboot jaren dienst gedaan voor de Russische marine. 75 bemanningsleden leefden op een kleine oppervlakte telkens negentig dagen samen onder water. Na 23 jaar was de duikboot in slechte toestand door het zeewater en drongen grote kosten zich op waarna besloten werd de duikboot te laten slopen bij Galloo in Gent. Ze zullen nog de waardevolle stukken recupereren die een plaats zullen krijgen bij Seafront.

Vandaag (woensdag, red.) werd de duikboot vanuit het Prins Albertdok (aan Seafront) gesleept nadat de duikboot eerst waterdicht werd gemaakt voor de zeereis. De reis naar Gent wordt nog niet meteen aangevat. De duikboot blijft eerst nog twee nachten aan Kaai 208 liggen. De zeereis kan immers pas aangevat worden bij drie Beaufort en ook de stromingen aan het sluizencomplex konden parten spelen. Vrijdagmorgen vroeg vertrekt de duikboot, die gesleept zal worden via Vlissingen en Terneuzen naar Gent. Die reis zal toch gemakkelijk tien uur in beslag nemen gezien de maximum snelheid van vier knopen en de afstand van 45 zeemijl. Over de weg was een transport niet mogelijk gezien de lengte van de duikboot met 90 meter maar ook de hoogte zou parten gespeeld hebben.

(SR/foto DC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.