Rundveehouders krijgen betere prijzen voor hun dieren

Redactie KW

De prijs van vlees bij in de supermarkt of bij de slagers is fors gestegen, vooral van rundvlees.

De afgelopen twee jaar is vlees opmerkelijk duurder geworden. Voor één kilogram gehakt betaal je vandaag gemiddeld 7,7 euro per kilogram, een stijging met bijna 7 procent. Een kilogram worst kost nu gemiddeld 8,3 euro, dat is bijna 8 procent meer dan in januari 2012. Dat komt onder meer omdat er minder dieren bij slachthuizen worden binnengebracht.

“Er zijn minder landbouwers en dus minder zelf gekweekt vlees”, zegt Ivan Claeys van de Landsbond der Beenhouwers. “Daarom is het vlees duurder geworden. Het is niet zo dat de slager meer winst opstrijkt, alles komt neer op de vraag en het aanbod. Door al die kookprogramma’s gaan mensen ook vaker een goed stukje vlees bij de stielman halen.

Varkenshouders

Ook voor niet bereide vleesproducten betaal je meer. Een braadkip is op twee jaar tijd bijna 8 procent duurder geworden. En één kilogram biefstuk kost gemiddeld meer dan 14 euro per kilogram, een stijging met bijna 9 procent. Rundveehouders pikken een graantje mee van die prijsstijgingen. Al is er nog geen euforie: het blijft moeilijk om alle kosten te dekken. Voor varkenshouders is de situatie niet zo eenvoudig.

(L.D./A.D.)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.