Ruimere locatie voor designwinkel

Pieter-Jan Bonte biedt in BOLD Design designstukken, curiositeiten en vintage pareltjes aan. (Foto DRD)
Redactie KW

Bold Design steekt sinds kort in een ruimer kleedje in de oude productiehal van Lustrerie Deknudt aan de Stationsstraat. “Nu komt alles nog beter tot zijn recht,” stelt Pieter-Jan Bonte.

Bold Design is gespecialiseerd in Oost-Europees design. Gaande van de communistische versie van de Vespa over Borsfay-vloerlampen tot de iconische Garden Egg-stoelen van Peter Ghyczy. Ook vintage industrieel, taxidermie, curiositeiten en artefacten uit het Europese industriële verleden behoren tot het gamma. Om alles een plaats te geven, verdubbelde Bold zijn stockgalerij tot 500 m2. De showroom is nu ook elke zaterdag vrij toegankelijk van 10 tot 17 uur.

Oost-Europa

Al van bij de start van Bold in 2015 was Oost-Europa een belangrijk jachtterrein voor Pieter-Jan Bonte (34). De Kortrijkzaan spreekt een aardig mondje Hongaars en kent het land op zijn duimpje. Boedapest werd de ideale uitvalsbasis om schatten te jagen in de gebieden tussen Oost-Duitsland en de Oeral. Aanvankelijk lag de nadruk op vintage industrieel zoals grote fabriekslampen, metalen lockers en werkbanken. “Nu krijgen Centraal en Oost-Europees mid-century design en art deco kunst meer en meer een prominente plaats binnen ons aanbod”, verduidelijkt Pieter-Jan Bonte. “Het leeuwendeel aan Centraal- en Oost-Europees design van 1945 tot 1990 bleef achter het ijzeren gordijn verborgen. Drie decennia na de val van de Berlijnse muur zijn de meeste van deze naoorlogse designpareltjes nog niet ontdekt en/of gedocumenteerd.”

“Vele grote artiesten creëerden hun werk volledig onafhankelijk en geïsoleerd van het westen en ontwikkelden een geheel eigen, unieke stijl. Enerzijds waren er heel wat kunstenaars en designers die ondergronds doken met hun werk. Anderzijds waren er artiesten die als ongevaarlijk werden beschouwd door het regime. Zij kregen officiële toelating om verder te creëren. Uiteraard conform de sovjetfilosofie: functioneel en voor iedereen toegankelijk. Socialistisch realisme was de enige toegelaten stijl.”

“Alles wat in Bold wordt aangeboden, passeert door mijn handen. Alle items die ik zelf heb gevonden tijdens trips langs industriële ruïnes of kon strikken met de hulp van locals, worden indien nodig gerenoveerd. Ik doe dat zelf in mijn eigen werkplaats of besteed het uit aan een gespecialiseerde vakman. Het authentieke, unieke karakter wordt zoveel mogelijk bewaard. Ik werk ook in opdracht van klanten. Als een bedrijf of particulier bijvoorbeeld een specifieke lamp wil hebben, ga ik daar naar op zoek via mijn uitgebreid netwerk.”

Restyling

Door de verbreding van het gamma en het einde van de pop-up shop in Kortrijk barstte de galerij in Deerlijk uit haar voegen. Daarom besloot Pieter-Jan Bonte de ruimte te verdubbelen en een grondige restyling door te voeren. Voortaan kan je in de loods 2.0 elke zaterdag tussen 10 uur en 17 uur snuisteren en snuffelen tussen 500 m2 Bold-stuff. (DRD)

Info: Bold Design, Stationsstraat 63, Deerlijk, 0485 41 53 44, www.bolddesign.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier