Roger Vangheluwe : In die tijd was dat niet abnormaal

Redactie KW

De gewezen Brugse bisschop Roger Vangheluwe heeft voor het eerst voor de camera gereageerd op het seksueel misbruik van zijn neef. Het VT4-programma ‘Vlaanderen Vandaag’ kon hem interviewen vlakbij de abdij in Frankrijk waar hij verblijft. Tijdens het interview bekent Vangheluwe dat hij nog een tweede neef heeft misbruikt en dat hij zijn neef miljoenen Belgische frank heeft gegeven.

‘Hoe het begon’

“Als ik op bezoek ging bij de familie was er niet zoveel slaapgelegenheid”, zegt Vangheluwe over hoe het misbruik is begonnen. “Ik sliep met alle neven in een kamer, met die jongen is het toen begonnen als een spelletje, maar het is nooit verder gegaan. Het ging niet om verkrachting en er was zeker geen geweld. Ik was ook nooit naakt in zijn aanwezigheid.”

Vangheluwe bekende dat het misbruik enkele keren per jaar plaatsvond. Telkens hij bij de familie was. “Het was een soort gewoonte geworden.”

‘Ik heb gebiecht’

“Ik begrijp mezelf ook niet hoe het zover is gekomen. Ik wist dat het niet goed was en heb ook regelmatig gebiecht. Volgens mij had het niets te maken met seksualiteit. Het was een stukje intimiteit tussen ons. Het ging wel om aanraking van de geslachtsdelen, maar geen brute seks.”

‘De familie heeft ermee leren leven’

“Veel mensen uit onze familie waren daarvan op de hoogte, maar niemand vond dat we het publiek moesten maken. De vader van mijn neefje was verrast toen hij het vernam, maar vond dat we er na verloop van tijd mee moesten leren leven”, vertelt hij.

‘Ik heb hem mijn neef miljoenen Belgische frank gegeven maar dat was geen zwijggeld’

“Ik heb mijn neef nooit zwijggeld gegeven om hem zijn mond te laten houden”, zegt Vangheluwe. “Wel vroeg hij me regelmatig een som geld. Hij was namelijk invalide, maar wou toch een eigen huisje kunnen kopen. Meermaals gaf ik hem zo een miljoen Belgische frank. Ik wou hem gewoon helpen om goed te leven.”

‘Vergiffenis’

“Ik ben blij dat ik de kans had om mijn spijt te mogen uitten”, zo besloot Roger Vangheluwe het interview.

(FV/ND)

Meer in Krant van West-Vlaanderen en in de journaals van Focus en WTV

>> Om 20.55 uur zendt VT4 nog een samenvatting van het interview uit

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.