Roeselarenaar Johan Vergote brengt West-Vlaams verzamelwerkje uit

Redactie KW

Begin december bracht Johan Vergote het boekje ‘In ‘t plat West-Vlams’ uit. Een verzamelwerkje met de leukste West-Vlaamse dialectwoorden in. Een gegeerd collectors item want ondertussen ligt de vierde druk in de winkel.

Het idee om een verzamelwerk te maken kreeg Johan Vergote (43) in zijn zaak, de Standaard Boekhandel in Roeselare waar hij zaakvoerder is. “Het viel me op hoeveel er nog gebruikt gemaakt wordt van het dialect. Ik besloot om ieder woord en uitdrukking vanaf dat moment te noteren en dan uiteindelijk samen te bundelen in een werkje”, vertelt Johan. De woorden plaatste hij dan per categorie, zo heb je Bie ‘t Vrovolk, ‘t weerpraatje of bie de dokter. “Er is toch niemand die dat in woordenboekvorm leest. Leuke tekeningen vrolijken het geheel op.”

Het boekje is een succes, sinds vorige week ligt de vierde druk in de winkel. “Het is vooral fijn dat het werkje door iedereen gelezen wordt, zowel jong als oud. Ik had bijvoorbeeld niet verwacht dat zoveel jongeren het boekje zouden appreciëren”, aldus de dialectverzamelaar. Het succes zorgt ervoor dat er binnenkort een opvolger komt. “Ik ben opnieuw druk aan het pennen. Al zijn suggesties altijd welkom.”

In ‘t plat West-Vlams is te koop in alle Standaard Boekhandels in West-Vlaanderen en kost 9,95 euro.

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.