Risico van kunstmeststof in gevangenis Brugge verwaarloosbaar klein

Redactie KW

De kunstmeststof die de gedetineerden in de gevangenis van Brugge verpakken, kan enkel na een complexe en tijdrovende procedure als explosief worden gebruikt. Het risico voor de veiligheid is dan ook verwaarloosbaar klein. Dat zegt het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen na nieuwe analyses door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC).

De kwestie veroorzaakte vorige vrijdag heel wat ophef na een artikel in Het Nieuwsblad. De krant schreef dat gedetineerden in de Brugse gevangenis honderden kilo’s meststof moeten overgieten in zakken van vier of tien kilo. Een geringe hoeveelheid van die meststof zou voldoende zijn om een ontploffing te veroorzaken die 45 vierkante meter ver reikt.

Volgens het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen klopt dit
niet. “En dit wordt bevestigd door een bijkomend onderzoek uitgevoerd door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie”, zegt Laurent Sempot van het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen.

“De concentraties aan ammoniumnitraat in de meststoffen zijn zodanig laag dat zij niet als dusdanig kunnen gebruikt worden als explosief”, zegt Sempot. “Hiervoor is een ingewikkeld chemisch proces nodig met een zeer grote hoeveelheid meststof. Er moeten bovendien bijkomende producten toegevoegd worden. De vergelijking met gewone springstof toont aan dat de bewuste meststoffen zich niet lenen tot het vervaardigen van geïmproviseerde explosieven.” (Bron: Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.