Rijksarchief Kortrijk restaureert twee middeleeuwse topstukken

Redactie KW

Zij komen uit het stadsarchief, maar worden in het rijksarchief bewaard.

Het gaat om het zogenaamde “register van de draperie” (1366-1561). Dat werk getuigt van het succes van het Kortrijkse laken, dat tijdens de late middeleeuwen werd geëxporteerd naar o.a. Spanje, Italië, Duitsland, Polen en Rusland. Aan deze lakenindustrie had het middeleeuwse Kortrijk zijn rijkdom te danken.

Het andere topstuk is het “lombardenregister” (1449-1461). Daarin vinden we de leningen terug die Noord-Italiaanse bankiers tegen woekerrente in Kortrijk afsloten. Beide registers zijn uniek in de huidige Benelux en konden in het verleden al de interesse opwekken van befaamde historici.

Ouderdom

De papieren registers zijn aangetast door de ouderdom en de slechte bewaring in de vorige eeuwen. De bladen vallen uit elkaar en de registers kunnen niet meer geraadpleegd worden. Na restauratie zullen de twee registers gedigitaliseerd worden en uitsluitend nog digitaal aangeboden worden aan onderzoekers en andere geïnteresseerden. uit het stadsarchief van Kortrijk. Voor de restauratie krijgt het rijksarchief de financiële steun van de Kortrijkse historische kringen: de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring samen met de firma Libeco-Lagae uit Meulebeke en De Leiegouw.

(A.D.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.