Restaurants blij met BTW verlaging

Redactie KW

De BTW in de horeca gaat in ons land over enkele weken van 21 naar zes procent. Dat zegt minister van Financiën Didier Reynders na een Europees akkoord. De horeca-uitbaters in onze provincie, vooral aan de kust, zijn tevreden. Met een verlaging is er meer ademruimte, klinkt het. De verlaging geldt enkel voor restaurants. De café-uitbaters zijn ontgoocheld en spreken van discriminatie.

Le Grand Café lokt zijn klanten op de Zeedijk van Blankenberge ondermeer met een dagmenu van €13,55. In die prijs is 21 procent BTW inbegrepen, of ruim twee euro. Maar het BTW-tarief voor horeca zakt naar zes procent. De uitbaters aan de kust zijn tevreden.

“Wat gebeurt er met die extra winst: dan gaan er weer investeringen gebeuren. Nieuw interieur, nieuwe machines. We hebben dat gelaten, gewacht tot na de crisis. Maar het is ook goed voor de klant, betere service, betere kwaliteit”, zegt uitbater Eddy Verburgh.

Met lagere prijzen hopen de uitbaters natuurlijk op meer klanten. Maar de BTW-verlaging geldt enkel voor restaurants. Een gewoon café valt uit de boot. Discriminatie, klinkt het.

“Zeker hier aan de kust verkopen heel wat restaurants buiten de etensuren veel drank, misschien zelfs meer omzet dan ik met mijn kleine café. Dus die maken meer profijt, terwijl wij nog altijd die 21 procent betalen, en dat is niet eerlijk”, klinkt het bij café-uitbater Jan Vanormelingen.

Volgens Minister van Financiën Didier Reynders gaat de BTW-verlaging naar zes procent over enkele weken al in. Beroepsfederatie Horeca Vlaanderen noemt het tarief van zes procent noodzakelijk om de sector te redden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.