REPORTAGE Zaterdagvoormiddag veel kans op storm

Ashley Cornelis. (Foto JVGK)
Redactie KW

Weermodellen geven aan dat West-Vlaanderen vanaf zaterdagmorgen met een storm te maken zal krijgen.

De voorbije dagen werd vooral het zuiden van Engeland getroffen door stormen, met overstromingen en andere zware overlast tot gevolg. Woensdagnacht waaide het ook erg hard in Zuid-West-Vlaanderen, een uitloper van de stormen die Engeland teisterden. Nu is het vooral uitkijken naar vrijdagnacht en zaterdag, wanneer een nieuwe storm over ons land zal trekken. Vooral West-Vlaanderen lijkt te zullen worden getroffen.

“Begin deze week zag het ernaar uit dat we de volle laag zouden krijgen, maar intussen is de depressie iets naar het noorden opgeschoven”, aldus Ashley Cornelis, een 18-jarige Kortrijkzaan die stormen en onweders altijd van nabij opvolgt. “Daardoor zullen onze contreien niet in het oog van de storm liggen. Engeland daarentegen zal wél opnieuw kreunen onder het barslechte weer. Een tornado zoals enkele weken geleden in Menen en Rekkem behoort zeker tot de mogelijkheden.”

Zwaar onweer

Wat mogen we dan wel verwachten? Ashley: “De modellen van Harmonie geven aan dat de wind even hard kan blazen als woensdagavond en -nacht. Het kan mogelijk ook erg gaan regenen. Voor zaterdagvoormiddag zijn de omstandigheden zelfs uitstekend voor een broeihaard van zwaar onweer, al ontbreekt er wel wat neerslag en energie.”

“Het is trouwens zo dat er ook vandaag, meer naar de avond toe, een kleine kans is op onweer (15 procent kans volgens de Engelse weerdienst). Valwind sluit ik niet helemaal uit, zeker niet wanneer er een buienlijn zou ontstaan. Maar dan zal het ergste wel voor Noord-Frankrijk zijn.”

Spoken op het Kanaal

In elk geval lijkt het zeker dat de wind vanaf vrijdagmiddag zal aanwakkeren tot vier en snel daarna tot vijf beaufort. Vanaf zaterdagmorgen zou dat zes beaufort en aan de kust zelfs zeven beaufort worden. Zeven beaufort staat voor alle duidelijkheid voor een gemiddelde windsnelheid van 50 tot 61 kilometer per uur in een tijdspanne van tien minuten. Rukwinden tot 100-110 kilometer per uur zijn met andere woorden reëel. Dat toont bijgevoegde kaart ook aan. Op de kaart is ook te zien dat het op het Kanaal gaat ‘spoken’ zaterdag: minstens 9 beaufort, met maxima van 11 beaufort. Dat is een gemiddelde windsnelheid van meer dan 100 kilometer per uur… (AXV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.