REPORTAGE: Tweedaagse roei- en fakkeltocht langs WO I-monumenten in Veurne

© WVH
Redactie KW

Dit weekend organiseert de vzw Werkgroep Sea Scouts en Sea Guides Nieuwpoort een roei- en fakkeltocht langsheen een tiental historische locaties in de Westhoek.

Het thema van de roei- en fakkeltocht luidt ‘Vrede, vriendschap en vrijheid geef je door’. Daarom werken ook andere lokale (jeugd)verenigingen mee aan het evenement. Ze overhandigen elkaar de fakkels na bezinningsmomenten onderweg. De concrete invulling van Waterfront 14 kreeg de voorbije jaren geleidelijk aan vorm. “In november 2011 hielden we onze eerste bijeenkomst”, zegt hoofdcoördinator Jerry Vandekerckhove. “In 2014 vieren we zowel de vijftigste verjaardag van onze vzw als de veertigste verjaardag van onze befaamde roeitocht. Traditioneel houden we om de vier à vijf jaar zo’n 24 urentocht voor een goed doel, vertrekkend vanuit de Nieuwpoortse havengeul. Maar mede door de herdenking van WO I vatten we nu het plan op om met dit jubileum iets anders uit te proberen en daar ook andere verenigingen bij te betrekken”, vertelt Jerry.

Fakkeldragers

Het gaat dan onder meer over KSA Veurne, Rode Kruis Veurne, Jeugdraad Alveringem, KSA Lo, KLJ Pollinkhove, KLJ Reno, Scouts Zannekin Diksmuide, Scouts Casa Oostduinkerke, Scouts Zeedustra Koksijde en natuurlijk 8e fos Seascouts en Guides Nieuwpoort. Leden uit deze verenigingen zullen de fakkels meedragen langsheen de oevers van de Duinkerkevaart, de Lovaart en de IJzer, met de roeiers naast hen. Op een tiental plaatsen langs het parcours zullen ze de fakkels aan elkaar doorgeven.

Parcours

Op zaterdag 12 april wordt om 11 uur het startschot voor de tocht gegeven aan de militaire begraafplaats in Ramskapelle, met een bezinningsmoment over de slag aan de IJzer. Van daaruit gaat het via onder meer het stadhuis op de Veurnse Grote Markt en de militaire begraafplaats in Steenkerke tot aan het sluizencomplex in Fintele. Een dag later worden de fakkels weer aangestoken aan de IJzertoren in Diksmuide, om via de Dodengang en het Soldatenfriedhof in Vladslo de cirkel rond te maken tot in Nieuwpoort. De tocht eindigt er om 16 uur aan het IJzergedenkteken met een eindplechtigheid met bloemenneerlegging, bijgewoond door tal van prominenten.

Fakkels

“De fakkels hebben de vorm van een poppy, uiteraard geheel in het teken van Wereldoorlog I. Ze zijn vervaardigd uit inox en cortenstaal, gemonteerd op een zogeheten ‘vaderlandertje’. Een realisatie van kunstenaar Freddy Cappon”, zegt Patrick Devriendt.

Jubileumjaar

Samen met Jerry Vandekerckhove, Stijn Dierinck, Marcel Madou, Jan Bonte en Caroline Platteau staat hij in voor het vlotte verloop van de roei- en fakkeltocht. “Er staat overigens nog meer op het programma in dit jubileumjaar. Zo treffen we momenteel de laatste voorbereidingen voor een autozoektocht, die loopt van 15 april tot 30 september 2014. Meer daarover later”, besluit Jerry Vandekerckhove.

(WVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.