REPORTAGE Erkend Lego-bouwer Dirk Denoyelle ook te horen in ‘The Lego Movie’

Redactie KW

De stemmenimitator is al jaren gepassioneerd door Lego én een van 12 ‘Lego Certified Professionals’ in de hele wereld.

Binnenkort loopt ‘The Lego Movie’ in de zalen, een animatiefilm waarin het speelgoed en de bekende Lego-ventjes de hoofdrol spelen. De verrassende prent doet het goed in de VS en prijkt er momenteel bovenaan de box office. Ook deze film krijgt voor de release in ons land een aparte Vlaamse stemmencast en daarin kon Dirk Denoyelle niet ontbreken : niet alleen is Denoyelle als stemmenimitator, hij ‘ademt’ ook Lego.

Lego Certified Professional

Dirk is ondertussen al een kleine vijf jaar Lego Certified Professional. Dat zijn mensen die van Lego hun beroep konden maken en aan een aantal voorwaarden voldoen. Er zijn slechts 12 mensen in de wereld die de titel mogen dragen. “Ik word niet betaald door Lego, nee”, lacht hij. “Ik krijg wel af en toe opdrachten van hen. Dan moet ik fungeren als woordvoerder of als gastheer, zoals voor een ander bedrijf. Eén keer per jaar komen we samen met de Professionals, meestal in Billund, de thuisstad van Lego. Je kan dat vergelijken met een tandartsencongres, denk ik. We bespreken onder meer wie in aanmerking kan komen voor Lego Certified Professional. Die moet niet goed zijn, maar héél goed. Er moet een businessplan achter zitten én het mag ook een vrouw zijn, trouwens. Lego zelf heeft als slogan dat het beste nog niet goed genoeg is, dus… Mogelijke kandidaten moeten ook voldoen aan een aantal criteria en de waarden van Lego nastreven: geen alcohol, seks, wapens of drugs en geen partijpolitieke voorkeur laten blijken. Inspraak in nieuwe sets hebben we niet zozeer, al is Lego wel enorm sterk in customer relations. De laatste jaren hebben ze heel hard gewerkt om de mening van de gebruikers te kennen, wat zeker de stijgende populariteit van de laatste jaren verklaart.”

>> De trailer van The Lego Movie

De wereld rond

Lego brengt Dirk Denoyelle letterlijk de wereld rond. Niet alleen door spreekbeurten te geven waarin hij het bouwen van Lego linkt aan het leiden van een bedrijf, maar ook door levensechte hoofden, beelden en driedimensionale mozaïeken aan de man te brengen. “Iederéén kent Lego en dat opent heel wat deuren. Momenteel proberen we Londen en Scandinavië aan te spreken, maar daarvoor ben je afhankelijk van mond-tot-mondreclame. Als je in Vlaanderen in de krant staat, bereik je in het allerbeste geval een miljoen mensen. Duik je op in de media in de VS dan heb je een veel breder bereik.”

Van 1 doosje tot anderhalf miljoen steentjes

Voor Dirk was Lego altijd al hét speelgoed bij uitstek. “Als zevenjarige kreeg ik van mijn grootvader een doosje met een huisje. Maar na mijn studies raakten de Lego-blokjes op de achtergrond. Tot mijn dochter Lego ontdekte en ik het plezant vond om mee te doen. Ik kon er de stress van mijn optredens mee van mij af- zetten. Maar ik ben van Roeselare, de stad van de commerce… Dus wou ik er ook iets mee doen.”

Alhoewel Dirk al jaren in Hoboken woont (waar ook zijn atelier is, met een voorraad van anderhalf miljoen steentjes), keert hij nog met veel plezier terug naar onze provincie. “Als ik de provinciegrens oversteek, moet ik altijd eens op de claxon duwen en roepen dat ik thuis ben. Ik groeide op in Brussel, maar als Vlaming voel je je daar niet thuis en dat liet littekens na. Mijn ouders wonen nog altijd in Knokke. Als ik ooit zou terugkeren, dan zou het misschien eerder naar Brugge zijn, dan naar Roeselare. Want daar zijn zoveel toeristen dat je constant het idee hebt dat je zelf in het buitenland zit. Ik wil eigenlijk dolgraag nog eens de toerist uithangen in West-Vlaanderen. ‘Kom kinderen, vandaag gaan we Veurne ontdekken!’ Heerlijk! Toen ik voor het eerst in Antwerpen was, kreeg ik de opmerking dat mijn wereld nu wel moest opengaan. Ik was gechoqueerd. Maar ik heb geleerd dat Antwerpenaren hun imago belachelijk maken met hun soort van gespeelde arrogantie”, merkt hij op.

(BVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier