REPORTAGE Duizenden wandelaars zakken af naar Ieper voor Nationale Wandeldag

Redactie KW

De organisatoren verwachten zo’n 10.000 wandelaars.

Een dikke jas, een stevig paar schoenen en een grote rugzak. Ieper maakt zich zondag op voor de komst van duizenden wandelaars. Samen met het Oost-Vlaamse Deinze en het Vlaams-Brabantse Opwijk vormt Ieper het hart van de Nationale Wandeldag 2014. Volgens Jef Joosten, voorzitter van wandelsportfederatie Aktivia, viel de keuze niet toevallig op de Kattenstad: “De 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog was voor ons de drijfveer om onze organisatie naar Ieper te brengen.” Als we aan wandelaars de vraag stellen waarom ze naar Ieper afzakken, krijgen we steeds hetzelfde antwoord te horen. “We willen de frontstreek bezoeken.”

10.000 wandelaars

Drie lokale wandelclubs sloegen de handen in elkaar om de grote organisatie in goede banen te leiden. De 100 km. van Ieper, Nooit Moe Boezinge en de Westhoekstappers Vlamertinge zijn verenigingen die het klappen van de zweep kennen en hebben veel ervaring in het organiseren van wandeltochten. “Voor de organisatie van de Nationale Wandeldag hebben we een tijdelijke vzw opgericht”, vertelde voorzitter Johan Dujardin afgelopen week. “Om alles in goede banen te leiden kunnen we een beroep doen op 170 vrijwillige medewerkers. Zonder hen zou het allemaal niet mogelijk zijn. Ook Aktivia, het Ieperse stadsbestuur en de vele sponsors hebben ons uitstekend op weg gezet. Alleen op het weer hebben wij geen vat. Als dat een beetje meevalt, kunnen wij die dag meer dan 10.000 wandelaars begroeten.”

Limburgse bussen

Deelnemers aan de Nationale Wandeldag kunnen zich inschrijven tussen 7 en 15 uur. Het stralende ochtendzonnetje en een aangename temperatuur zorgden er in elk geval voor dat heel wandelaars de oversteek maakten naar Ieper. Bussen met wandelclubs uit het hele land reden af en aan. Zelfs Limburgse clubs stonden zondagmorgen extra vroeg op en hadden een lange busreis voor de boeg. Ook enkele Duitsers en Engelsen voegden zich bij de menigte. Er is keuze tussen wandelingen van 5 tot 35 kilometer. Alle tochten starten door het Ieperse centrum met de Vestingen, de Menenpoort en de Lakenhalle als bezienswaardigheden. Daarna komen onder meer de John McCraesite, Pilkem Ridge en Hill 62 aan de beurt.

1.000 zitplaatsen

Om de vele wandelaars de weg te wijzen naar het sportcentrum in de Leopold III-laan hangen op de invalswegen speciale ‘Mars’-pijlen. Er is ruime parkeergelegenheid en in de sporthal voorziet de organisatie meer dan 1.000 zitplaatsen. Op het parcours zelf staan infobordjes die de wandelaars op de hoogte brengen van waar ze zijn en wat er te beleven valt. Daarnaast is er speciale aandacht voor de ‘Ik wandel veilig’-actie van Aktivia. Inschrijven kan nog tot 15 uur. Deelnemen kost 2 euro.

(Jeroen Laseure-foto’s Eric Flamand)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.