Reddingsplan kust wordt bijgestuurd na oefening in De Panne

Redactie KW

Het reddingsplan voor vermisten en drenkelingen aan zee wordt op acht punten bijgestuurd. Dat is de conclusie van een oefening vrijdagochtend in De Panne. Volgens de West-Vlaamse gouverneur Paul Breyne verliep de oefening vlot, maar kan de communicatie nog beter. Vanaf maandag wordt aan de bijsturing gewerkt. Breyne meent dat de communicatie met Noord-Frankrijk beter kan en dat duidelijker moet worden afgesproken waar op het strand of de zeedijk de commandopost van de operatie wordt geplaatst.

Vrijdag vond in De Panne een eerste oefening plaats na de activering van de nieuwe afsprakenregeling tussen de hulpdiensten. Die nieuwe regeling kwam er na de verdrinking van een kind vorig jaar in Bredene. Uit een evaluatie bleek dat de communicatie en coördinatie toen niet vlot verliepen.

“Dit was een grondige oefening, waarbij de hulpdiensten vanuit hun standplaats moeten vertrekken”, zegt gouverneur Breyne. “Niemand was vooraf van het scenario op de hoogte om voorkennis uit te sluiten, en daardoor tekortkomingen over het hoofd te zien. Uit de evaluatie blijkt dat de procedures op een achttal punten kunnen worden bijgestuurd. Die punten hadden vrijdag geen noemenswaardige vertraging tot gevolg, maar nu we ze kennen, kunnen we ze beter wegwerken.”

Volgens de West-Vlaamse gouverneur bleek vrijdag alvast dat de strandredders zeer goed gebriefd zijn en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de reddingsacties.

Aan de oefening namen vrijdag verschillende hulpdiensten deel waaronder de helikopters van de luchtmacht uit Koksijde en de MUG-heli uit Brugge.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.