Redding piloot Malinowski blijft nazinderen

De ooggetuigen Georges Buyse, Daniel Zutterman, Georgette Parrein en schrijver Georges Vandromme. © PCO
Redactie KW

Het verhaal over de noodlanding in de Madonna van de piloot Malinowski weekte 73 jaar na datum emoties los. In 1943 stierven negentien mensen ten gevolge van een klopjacht door de Duitsers.

In het Madointje in Langemark presenteerde Georges Vandromme zijn nieuwste boek “De noodlanding van Malinowski en het ontroerend vervolg”. Op 8 september 1943 moest de Poolse piloot Bronislaw Malinowski een buiklanding maken na gevechten met Duitse vliegers. 3 ooggetuigen van toen, Georgette Parrein, Daniël Zutterman en Georges Buyse, waren aanwezig en dat maakte heel wat emotie los.

Malinowski liep een kogelwonde op en kon amper bewegen. De eerste nacht sliep hij op de hooizolder van Arthur Sercu. Nadien ging hij van de ene schuilplaats naar de andere, wisselde van kledij, maakte een spannend ziekenhuisbezoek mee en werd uiteindelijk op een ontsnappingsroute gezet.

Het is pas na de oorlog dat Malinowski vernam dat zijn redders bijzonder zwaar hebben moeten boeten. Ten gevolge van de reddingsactie zijn in totaal 19 mensen onrechtsreeks gestorven. Dat gebeurde vooral tijdens huiszoekingen door de Feldgendarmen waarbij jongelui poogden te ontsnappen of gedeporteerden die van ontbering omkwamen in Duitse concentratiekampen.

De geschiedenis van Malinowski grijpt regionaal landschap aan om een brochure uit te geven “Verhalen voor onderweg”. Provincieraadslid Lies Laridon (CD&V): “Elke plek in het landschap heeft een verhaal. Op wandelroute verwijst men voor Malinowski naar de boom waar hij zijn vliegenierskostuum heeft begraven. Deze boom zal je nooit meer zien als een gewone boom.”

Schepen van toerisme Marleen Soete toonde zich bijzonder trots dat het tragisch verhaal van Malinowski nu ook deel uitmaakt van de wandeling “De vlucht van een levende dode”. “Daarmee profileert onze frontgemeente met zijn verhalen als fiets- en wandelvriendelijk.”

(pco)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.