Recreatiezone aan Koekuitbos in Adinkerke uitgebreid

Redactie KW

Tijdens het eerste natuurfestival in De Panne opende het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een nieuwe speel- en wandelzone bij het Koekuitbos in Adinkerke. De site is in totaal vijf hectare waarvan vier hectare als speelzone zijn ingericht en één hectare voorzien is voor een bmx-piste. De jeugdraad werd nauw bij de plannen betrokken.

Johan Lamaire is lokaal beheerwachter van ANB.

„ANB kocht het terrein een tiental jaar geleden aan. De boerderij gebruiken we als opslagruimte en de helft van de weiden is bestemd voor dieren uit onze natuurgebieden die hier even op krachten kunnen komen. De overige helft wilden we ‘teruggeven’ aan de mensen van De Panne en Adinkerke”, legt Johan uit. „Met de jeugdraad zaten we verschillende keren rond de tafel om de site van vijf hectare in te vullen. De jongeren en kinderen plantten een duizendtal bomen aan, we creëerden speelheuvels en legden een soort amfitheater aan. Het gebied bestaat echter vooral uit open ruimte waar kinderen en jongeren naar hartenlust kunnen ravotten. De speelzone is vrij toegankelijk en niet afgesloten. We willen het milieuvriendelijk spelen stimuleren. Vlakbij de speelzone plannen we nog een bmw-piste van één hectare. De bouwaanvraag is in behandeling.”„Niet enkel jongeren kunnen zich uitleven”, aldus Marc Leten van ANB. „Er doorkruisen verschillende wandelpaden de zone. Bedoeling is om ook richting het Cabourdomein een wandelpad aan te leggen. Later kunnen we dat circuit dan bewegwijzeren. De speel- en wandelzone zullen we samen met het gemeentebestuur beheren.

Tijdens het natuurfestival proefden de jeugdverenigingen van de nieuwe speelzone. Kinderen konden zich creatief uitleven tijdens allerlei opdrachten, leerden sjorren of mochten een deathride meemaken. De jeugdverenigingen reageerden alvast positief en zagen in de site een nieuwe ruimte om terreinspelen uit te werken.

(GUS)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 10 oktober 2008.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.