Rechtbank Brugge: Horion haalt zijn slag niet thuis

Redactie KW

Freddy Horion mag geen wandelingen maken op de grote binnenkoer van de gevangenis van Brugge. Hij mag dat alleen doen in een bunker van 15 vierkante meter groot en 7 meter hoog, tot de directie dat anders beslist. Dat heeft de rechtbank van Brugge vandaag beslist.

Ook andere vluchtgevaarlijke gedetineerden die onder hetzelfde veiligheidsregime vallen, mogen niet gelucht worden op de grote binnenkoer.

Freddy Horion, die in 1980 tot de doodstraf werd veroordeeld wegens zesvoudige moord, had vorige week een kortgeding aangespannen tegen de Belgische staat. De 62-jarige Horion wou opnieuw wandelen op de grote binnenkoer in de gevangenis van Brugge. Die gezamenlijke luchtingen zijn hem ontnomen na de ontsnapping van Ashraf Sekkaki en twee van zijn kompanen op 23 juli. Horion spreekt van sociale isolatie en schending van de mensenrechten.

De rechtbank in Brugge volgt Horion daarin niet. De maatregelen die de gevangenisdirectie heeft genomen, zijn niet onwettig, aldus de rechter. Ze zijn beperkt in tijd en gelden voor alle gedetineerden die als zeer vluchtgevaarlijk worden beschouwd. Ook is er mogelijkheid tot sociaal contact op andere plaatsen. De klacht van Horion is bijgevolg ongegrond verklaard.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.