Rapport pleit voor aanleg jachthaven en parkeergarage in Sluis

Redactie KW

Na het afschieten van de plannen voor de aanleg van een jachthaven in Sluis hebben de bestuurders niet stil gezeten. Er werd nagedacht over de toekomst van de stad en dat resulteerde in een rapport met aanbevelingen. Het rapport werd in het Belfort aan een breed publiek gepresenteerd.

Projectmanager Ed Peerbolte wil de Vlaamse kusttram doortrekken tot in Sluis. Nu De Lijn van plan is de voorziening door te trekken tot in Westkapelle in het kader van de bouw van een nieuw ziekenhuis wil Sluis daar graag bij aansluiten. Nader overleg met De Lijn en de provincies West-Vlaanderen en Zeeland zal meer duidelijkheid moeten scheppen over de haalbaarheid van het plan.

De plannen voor het nieuwe Sluis zien er ambitieus uit. De economische dragers met locaties als het Belfort met de Groote Markt, de Kaai, een kleine jachthaven in het Havenkwartier, Toversluis en de historische wallen moeten voor de nodige impulsen zorgen.

Woningbouwprogramma

Vraag is hoe de armlastige gemeente Sluis dergelijke plannen zal kunnen betalen. Daarvoor is een fors woningbouwprogramma nodig, voornamelijk in het Havenkwartier en Sluis-Noord. Met de woningbouw in historische stijl moet ook de vroegere grandeur van het stadje terugkeren.

Autoloze markt

Voor het Belfort wordt over nieuwe functies nagedacht nu de ambtenaren verdwenen zijn naar Oostburg. Allereerst moeten volgens de plannenmakers de auto’s van de Groote Markt verdwijnen. In Sluis kan het plein veel beter worden ingezet voor het organiseren van evenementen.

De kelder onder het Belfort kan perfect dienst doen als café-restaurant, terwijl de verscheidene vertrekken veel kansen bieden voor culturele en museale uitingen. In het rapport wordt gemeld dat hier grote kansen liggen voor het stadje.

Wat het parkeren betreft, wordt gedacht aan het opheffen van de parkeerterreinen achter het Walplein. Hiervoor moet in de plaats achter het VVV-kantoor een parkeergarage worden gebouwd. Op de plaats van de parkeerterreinen kan perfect woningbouw plaats vinden in combinatie met aanleg van een klein haventje.

Ophaalbrug

Om dit haventje te bereiken, zou een doorsteek via het Walplein moeten worden aangelegd. Een ophaalburg met poort moet het verhaal compleet maken. Deze monumentale poort plooit zich over de toegang van de parkeergarage.

Bovenop de brug kijk je naar beneden in de gracht en rechts zie je de lage kade langs het Jaagpad met terrasjes. Schuin naar links ligt het knusse Walplein en rechtdoor doemt de Kaai op met winkels.

De bezoeker wandelt tussentijds over het Havenkwartier, waar hij zich vergaapt aan de bijzondere woningen aan het water. Meer woningbouw is mogelijk aan het Jaagpad langs de Damse Vaart. Daarmee kan de Kaai tot twee keer groter worden gemaakt. Door die ingrepen kan een groot verblijfsgebied ontstaan dat nog meer toeristen kan trekken. Het knusse karakter zal daarmee niet verdwijnen. (Frank Gijsel)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.