Radio 1 productie over verdwenen Izegemse sasmeester genomineerd voor een Prix Europa

Redactie KW

De VRT is dit jaar opnieuw met vier programma’s genomineerd voor een Prix Europa, een van de belangrijkste Europese awards in medialand. Eén van de genomineerde programma’s is ‘Waar is de sasmeester’, een zoektocht naar de sasmeester van het West-Vlaamse dorp Kachtem, die 36 jaar geleden spoorloos verdween.

De Prix Europa staat open voor omroepen en productiehuizen die radio of tv maken. Voor de radioprijzen zijn het vooral de Franstalige omroepen die het best vertegenwoordigd zijn. Onder meer de documentaires ‘Je suis Frédéric’, ‘Parlons-en’ en ‘Portsall’ komen in aanmerking, naast de radiofictiereeks ‘Kirkjubæjarklaustur’.

Spraakmakende zaak

Radio 1 werd geselecteerd met ‘Waar is de sasmeester? Reporter Ward Bogaert maakte deze opmerkelijke documentaire over één van de meest spraakmakende gerechtszaken van eind vorige eeuw. Sasmeester Marcel Coopman verdween spoorloos in 1974. Pol Maes, een vriend van de familie, werd lange tijd opgepakt maar uiteindelijk vrijgesproken.

Vast in het beton?

Radiomaker Ward Bogaert is zelf van Izegem. Als kleine jongen hoorde hij van de mysterieuze verdwijning van Marcel Coopman. Al die jaren later gaat het mysterie nog steeds over de tongen in Kachtem. “Ook nu wordt nog altijd verteld dat de sasmeester vast zit in het beton van de brug over het kanaal,” zegt de radiomaker.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier