Pulsvisserij veel efficiënter voor vangst van garnalen en tong

Redactie KW

Het is de week van de duurzame visserij.

Eén van de nieuwe technieken is de pulsvisserij, zeg maar het elektrisch vissen. Daarbij wordt het klassieke sleepnet met kettingen die de zeebodem omwoelen, vervangen door netten met sleepdraden waar elektrische pulsen doorlopen . De elektrische schokken jagen de vangst in het net. Hans Polet van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) legt uit.

“In de opening van het net vooraan worden er elektroden aangebracht die een elektrisch veld opwekken. De zorgen er voor dat de platvis in een soort kramp gaat. De tong krult mooi op. Zo komt hij uit het zand en kan hij door het net opgeschept worden”.

Kabeljauw

Een puls van een halve milliseconde met het elektrisch vermogen van een waterkoker is voldoende om garnalen op te schrikken uit het zand. Het is een duurzame manier van vissen : de bodem wordt gespaard, het brandstofverbruik daalt tot 40 % en er is vooral minder bijvangst. Hoewel het vissen op garnalen en tong zo veel efficiënter verloopt, drint Polet aan op bijkomend onderzoek. Zo staat de pulskor nog niet op punt voor de vangst van kabeljauw.

(B.V./A.D.)

Pulsvisserij veel efficiënter voor vangst van garnalen en tong

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.