Provincie wil grootse internetveiling organiseren voor groepsaankoop elektriciteit en gas

Redactie KW

Het provinciebestuur onderzoekt de mogelijkheid om voor alle West-Vlamingen een grootse internetveiling te organiseren voor de groepsaankoop van elektriciteit en eventueel ook gas. De provincieraad gaf hier unaniem opdracht toe na een opgemerkte tussenkomst van raadslid Peter Warnez (CD&V) uit Wingene.

De bedoeling is simpel : zoveel mogelijk mensen vinden die samen willen intekenen op de aankoop van groene energie bij dezelfde leverancier. Door het feit dat het om een groepsaankoop gaat, kunnen de prijzen beduidend lager uitvallen. Via de internetveiling kunnen de diverse leveranciers immers tegen elkaar opbieden, en die met de laagste prijs wordt dan gekozen. Volgens Peter Warnez kan een modaal gezin op die manier al snel 200 à 300 euro per maand besparen. “Nog veel te weinig mensen beseffen wat verandering van energieleverancier hen kan opleveren, en ze zijn ook niet erg geneigd dit te doen omdat ze vrezen voor een grote administratieve poespas. Wat op vandaag niet meer het geval is overigens. Ze hebben dus een duwtje nodig. Wij als provincie hebben daarenboven voldoende schaalgrootte om genoeg mensen bijeen te brengen om zo’n veiling interessant te maken”. Warnez verwees naar de provincie Antwerpen, waar vorig jaar voor het eerst zo’n veiling werd georganiseerd. “Er waren 28.262 inschrijvers, waarvan 41 % uiteindelijk ook is overgestapt. Gemiddelde besparing : 225 euro”.

Warnez wees er ook op dat de diverse gemeenten zeker bij zo’n project moeten worden betrokken. Zij kunnen bijvoorbeeld een loket openen waar hun inwoners terecht kunnen voor verdere info of begeleiding. Alle fracties feliciteerden Warnez met zijn originele tussenkomst en zetten het licht op groen voor verdere actie. (JRE)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 4 maart 2011.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.