Provinciaal domein De Palingbeek in Zillebeke in de kijker

Redactie KW

Vandaag werd in het provinciaal domein De Palingbeek een buitententoonstelling geopend. Het provinciebestuur en de stad Ieper plaatsen het Palingbeekdomein dit jaar in de kijker n.a.v. 50 jaar provinciale domeinen, 40 jaar provinciedomein De Palingbeek en de herdenking van ‘150/100 jaar Oude Vaart’.

De tentoonstelling, die loopt tot eind oktober, brengt het verhaal van de Oude Vaart in beeld. Het Palingbeekdomein is ontstaan door de plannen om een kanaal te graven tussen Ieper en de Leie. Maar tot vier keer toe mislukte dat, omdat men niet door de heuvelkam van de Palingbeek geraakte. Grondverzakkingen en -verschuivingen deden de gegraven tunnels en sleuven instorten.

50 jaar provinciedomeinen en 40 jaar De Palingbeek

50 jaar geleden kocht de provincie West-Vlaanderen haar eerste groendomein: 44 hectare van het Tillegembos in Brugge. Intussen heeft de Provincie niet minder dan 17 domeinen in beheer, goed voor zo’n 1.560 hectare. Daar worden het hele feestjaar door activiteiten georganiseerd.

40 jaar geleden zette het Palingbeekdomein voor het eerst de deuren open voor bezoekers. Het was toen 63 hectare groot. Op vandaag is het met 250 ha het grootste West-Vlaamse provinciedomein .

150/100 jaar ‘Oude Vaart’

De Oude Vaart, het groene lint doorheen de Palingbeek, kent een bewogen geschiedenis.

150 jaar geleden kwam het startschot voor de aanleg van een waterweg tussen Ieper en Komen, tussen IJzer en Leie. Die doorsteek van 18 km leek op papier een haalbare kaart. Na vier pogingen eindigde deze droom echter op dramatische wijze met de instorting van de Sint-Elooibrug, nu net 100 jaar geleden. De Oude Vaart groeide doorheen de jaren uit tot een boeiend en prachtig stukje natuur. (PL/KB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.