Protestwake voor hongerstakende “gevaarlijke” gedetineerden in Brugge

Redactie KW

Een dertigtal sympathisanten en familieleden van Nordin Benallal en Farid (Le Fou) Bamouhammad hebben zondagmorgen een protestmoment gehouden aan de poort van de Brugse gevangenis. Beide gedetineerden zitten daar in de streng bewaakte afdeling hun straf uit. De manifestanten vragen de overplaatsing van Benallal naar een gewoon regime en de afschaffing van de bijzondere afdeling.

“Mijn broer verblijft al negen maanden in de bijzondere afdeling ondanks zijn positief gedrag”, zegt Samira Benallal. “Hij zou in een normale sectie moeten zitten. Zelf zegt hij de voorwaarden binnen het bijzondere regime niet meer te verdragen. Daarom is hij een hongerstaking gestart.”

Luk Vervaet van de Prisoners’ Families & Friends Association zegt dat het doel van de protestwake tweeledig is. “We zijn hier uit solidariteit met de hongerstakers, maar ook om het bestaan van de bijzondere afdeling aan te kaarten. Deze afdeling had als doel om gedetineerden met een agressief gedrag in onder te brengen. Maar ze wordt nu gevuld met mensen die buiten de gevangenis zware gewelddaden pleegden, vluchtgevaarlijk zijn of terroristen. De selectie komt er dus niet op basis van hun gedrag binnen de gevangenis, maar hun reputatie erbuiten.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.