Protest tijdens gespreksavond over Oosteroeverplannen in Oostende

Redactie KW

Net voor de start van de gespreksavond over de nieuwbouwprojecten op de Oosteroever deelde de actiegroep vzw Oostendse Oosteroever – die de bouwplannen hekelt – pamfletten uit aan het publiek. Ook de gespreksheer van de avond, afgevaardigd bestuurder van Versluys Bouwgroep Bart Versluys, nam een pamflet aan.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsvernieuwing Oostende (AGSO) schreef drie jaar geleden twee wedstrijden uit met als doel een geschikte private partner te vinden voor de volledige reconversie van de maritieme site Oosteroever. Dit project kadert in het stadsvernieuwingsbeleid van het stadsbestuur. Na een grondige analyse van alle ingediende dossiers door een professionele jury, met onder meer de Vlaamse Bouwmeester, waarbij vooral aan architectuur en projectvisie hoge eisen werden gesteld, werden beide projecten (Vuurtorendok en Hendrik Baelskaai) gegund aan de THV Versluys Bouwgroep – CFE Immo.

Toren aan de Fortstraat

Als eerste deelproject wordt gestart met de ontwikkeling van een woontoren op de hoek van de Hendrik Baelskaai met de Fortstraat. Deze toren zal 49 appartementen tellen variërend van 91 tot 237 m² netto oppervlakte (exclusief terrassen van minimum 20 m²), verspreid over 14 verdiepingen. Het gelijkvloers krijgt een commerciële invulling. En er volgt nog meer. De komende 15 jaar komen er langs de Hendrik Baelskaai, de Fortstraat en de nieuw te ontwikkelen jachthaven 1.200 nieuwe woningen bij. Daarbij komen er ook heel wat winkels, kunstgalerijen, kantoren, restaurants en cafés om de wijk zelfvoorzienend te maken. In het hele project zal een slordige 15 miljoen euro geïnvesteerd worden.

“Maritieme Oosteroever bewaren”

Het groots project beroert de gemoederen, vandaar dat Davidsfonds Vuurtorenwijk een gespreksavond organiseerde waarbij Bart Versluys de plannen uit de doeken deed. “De actiegroep vzw Oostendse Oosteroever wil de wijkbewoners attent maken dat bezwaarschriften nog tot 30 september kunnen ingediend worden. De tijd dringt en als we de karakteristieken van de maritieme Oosteroever willen bewaren, is het alle hens aan dek”, aldus protestvoerder Dirk Gunst.

(KM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.