Protest tegen aanhoudingen van mensen zonder papieren

Redactie KW

Het bisdom Brugge, de West-Vlaamse afdeling van Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) en enkele andere organisaties hebben zaterdag geprotesteerd tegen de aanhouding van een aantal mensen zonder papieren in Oostende afgelopen donderdag.

Toen werden illegalen die naar Groot-Brittannië trachten te gaan, maar ook twee Nepalese vrijwilligers van KMS die al geruime tijd in Oostende verblijven en een regularisatieaanvraag 9bis hebben lopen, opgepakt en overgeplaatst naar gesloten centra. “Als minister Turtelboom in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken van 6 mei jongstleden transitmigratie duidelijk loskoppelt van de overige dossiers asiel en migratie, dan moet dit op het terrein ook strikt toegepast worden. Mensen die in een regularisatieprocedure zitten, verdienen bescherming. Die is ook toegezegd zolang de omzendbrief er niet is”, aldus de protesterende organisaties.

Ze waarschuwen dat de gemoederen stilaan verhit raken en vrezen dat een cocktail van razzia’s, het uitblijven van de omzendbrief en het vollopen van de reguliere asielcentra na 7 juni kan leiden tot hardere acties bij “mensen die wachten op wat hen toekomt: een toekomst, een antwoord en gerechtigheid”. (bel)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.