Proefproject in rusthuis Brugge doet senioren smaakvoller en daardoor beter eten

Redactie KW

Meer smaak in de maaltijd en een betere bediening heeft een goeie invloed op het gewicht van ziekenhuispatiënten en rusthuisbewoners. Dat blijkt uit een proefproject in de centrale keuken van het Brugse OCMW. Veel rusthuisbewoners in Vlaanderen eten vaak te weinig. In Brugge kruiden ze het eten nu beter af, het vlees gaat nu ook even kort in de pan. Met resultaat.

Tot begin dit jaar waren rusthuisbewoners van Huize Minnewater in Brugge niet zo tevreden over het eten, blijkt uit onderzoek. Dimitri Beeckman (Universiteit Gent): “Wat de bewoners aangaven was de smaak, die was niet ideaal. Veel oudere bewoners nemen natuurlijk ook medicatie en die neemt de speekselsecretie weg, alleen heb je wel speeksel nodig om smaak te kunnen vormen.”

Goeie resultaten

Resultaat: rusthuisbewoners eten minder. Vier op de tien loopt zelfs het risico op ondervoeding. Daarom pakken ze het in de centrale keuken van het OCMW van Brugge nu anders aan. Anthony Houthoofd (Centrale keuken Rudderstove): “We gaan onze kwaliteit opwerken door de componenten aan te stoven. Groentjes, vlees, bakken we in de braadsledes. Door vlees of boontjes na het stomen kort aan te bakken zien ze er ook beter uit. Ook naar kruiding toe gaan we echt alles uitdokteren. Welke kruiden zijn een meerwaarde voor welke component?”

En na zes maanden proefproject is er al een eerste resultaat. De resultaten zijn positief. Ongeveer een op de drie had na zes maanden een lager risico op ondervoeding. Tien procent van de bewoners was ook algemeen meer tevreden over de smaaksturing. Voor de zorgverleners en het keukenteam was er geen bijkomende last.

De Universiteit Gent wil nu de opgedane kennis toegepast zien in de hele zorgsector.

Proefproject in rusthuis Brugge doet senioren smaakvoller en daardoor beter eten

Bekijk hier de reportage

(BS/Belga/JV) Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier