Primeur in Roeselare : de ‘rokersstoep’ om overlast door ‘rookafval’ tegen te gaan

Redactie KW

MET VIDEO – De stad Roeselare pakt uit met de ‘rokersstoep’ : het is letterlijk de plek voor het café op de stoep, waar rokers terecht kunnen. Door het creëren van gereglementeerde rokersstoepen wil het stadsbestuur de “overlast door rookafval” tegengaan.

De voorgestelde wijzigingen aan het terrassenreglement zijn het gevolg van de invoering begin juli van de nieuwe rookwet : roken kan voortaan alleen op een terras of in een rookkamer in een horeca-inrichting. Er zijn vaak ook klachten over overlast door rokers, die buiten soms te veel kabaal maken. Maar de zomerterrassen moeten tegen donderdag 3 november weg.

Horeca-uitbaters hadden graag het terras het jaar rond laten staan, maar dan is er sprake van een ‘permanent terras’, waar een stedenbouwkundige vergunning voor nodig is. En het ziet er niet naar uit dat die verleend zou worden voor terrassen op de Grote Markt.

Met of zonder inname openbaar domein

Naast het ‘permanent terras’ wordt de mogelijkheid van een ‘rokersstoep’ gecreëerd. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen rokersstoepen zonder inname van openbaar domein en rokersstoepen met inname van openbaar domein. Voor die eerste is de rokersstoep gratis. Asbakken kunnen tegen de gevel worden voorzien, evenals een kleine luifel en een verwarmingselement.

Wanneer wel openbaar domein wordt ingenomen, moet een vergoeding worden betaald van 10 euro per maand. Dan is er sprake van een ‘beperkte vorm van terras’ : maximaal 10 vierkante meter groot, maximum vier kleine tafels met de nodige asbakken, geen plankenvloer, beperkte luifel en verwarmingselement,… Op een rokersstoep mag geen drank geserveerd of genuttigd worden. De horeca-uitbaters worden ook verplicht om hun rokersstoep proper te houden.

Primeur in Roeselare : de 'rokersstoep' om overlast door 'rookafval' tegen te gaan

Bekijk hier de reportage

(LVA)

Meer hierover in het journaal van WTV.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.