Prijs restafvalzakken stijgt ook in Torhout met liefst 30%

De prijs van de restafvalzakken gaat vanaf Nieuwjaar fiks de hoogte in. Nu snel nog zakken hamsteren, heeft geen zin. © JS
Johan Sabbe

De prijs van de restafvalzakken wordt in Torhout – net als in alle andere MIROM-gemeenten – vanaf Nieuwjaar drastisch verhoogd: met liefst 30 procent. Tijdens de gemeenteraadszitting van maandag noemde Nick Mouton (SP.A) de verhoging een ‘gemakkelijke’ en ‘weinig efficiënte’ oplossing om het produceren van afval in te dijken. Ook de raadsleden Ward Baert (N-VA) en Ruben Vangheluwe (Groen) hadden er vragen bij.

De vorige prijsverhoging dateert van 2014. Intussen zijn de inzamelkosten, de productieprijs van de afvalzakken en de milieuheffingen sterk toegenomen. Bijgevolg zal de Torhoutenaar vanaf 1 januari 1,70 euro betalen voor een grote restafvalzak en 0,85 euro voor een kleine, in plaats van respectievelijk 1,30 euro en 0,65 euro nu. De prijs van de PMD-zakken zal beperkter stijgen, met name van 0,125 euro naar 0,15 euro. De kostprijs voor grof vuil op de recyclageparken wordt in verhouding aangepast. Het is de bedoeling om het principe toe te passen van ‘de vervuiler betaalt’.

Nu nog snel afvalzakken tegen het huidige, lagere tarief hamsteren, heeft geen zin, want de nieuwe zakken krijgen een andere opdruk. De huidige restafvalzakken kan je vanaf 1 januari nog wel gebruiken, maar ze moeten voorzien zijn van een sticker van 0,40 euro (voor de grote) of 0,20 euro (voor de kleine), te koop vanaf 1 december in het stadskantoor. De PMD-zak wijzigt van uitzicht, maar de oude PMD-zakken blijven geldig.

Vraag naar sociale correcties

“Als consument kan je in de supermarkt het overtollige plastic bijna niet vermijden”, reageerde raadslid Mouton. “Plastic hoeft weliswaar niet meer in de restafvalzak gedeponeerd te worden, maar het blijft afval. Een vermindering kan gestimuleerd worden door belastingen te heffen op plastic voor eenmalig gebruik, al is dat een federale bevoegdheid.”

“Nu de restafvalzakken fiks duurder worden, dring ik aan op sociale correcties. Dat zou het best op het niveau van MIROM gebeuren. Sommige mensen krijgen hun facturen nog amper betaald, moeten met een budgetmeter werken, enzovoort. Ik denk ook aan mensen die door medische problemen extra vuilniszakken nodig hebben. Zo’n sociale regeling kan diverse vormen aannemen.”

“Het alternatief is dat wij op Torhouts niveau een eigen systeem uitwerken met waardebonnen, een financiële tussenkomst of zelfs een vermindering van de algemene milieubelasting.”

Speciale afvalzakken voor luiers

“Torhout zal samen met MIROM de komende jaren nog intenser inzetten op sensibilisering”, antwoordde schepen van Leefmilieu Elsie Desmet (CD&V). “We willen nieuwe initiatieven lanceren om mensen ervan bewust te maken dat, als ze goed sorteren en bewust omgaan met voedsel, ze liefst 24 restafvalzakken per jaar kunnen vermijden en dus bijna 41 euro besparen.”

“Wat uw vraag over de sociale correcties betreft, is het zo dat Torhoutenaren op het recyclagepark speciale afvalzakken kunnen aankopen voor luiers en incontinentiemateriaal tegen de prijs van 10 cent per zak. Het is ook mogelijk om restafvalzakken per stuk in plaats van per rol te kopen, als dat financieel noodzakelijk is.”

“Uit navraag blijkt dat de meeste gemeenten als vorm van sociale correctie een premie geven. Dat geniet ook de voorkeur van OVAM. Gratis afvalzakken zijn taboe voor OVAM. De aanpassing en eventuele uitbreiding van onze sociale correcties zullen in de gemeenteraad van december aan bod komen bij de budgetbespreking.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier