Pool wint internationaal cartoonfestival Knokke-Heist

Redactie KW

De Gouden Hoed van het internationale cartoonfestival van Knokke-Heist is gewonnen door de Poolse cartoonist Krysztof Konopelski. Ook de winnaars van de zilveren en bronzen hoed komen dit jaar uit het buitenland.

Met deze cartoon wint de Pool de Gouden Hoed 2012. De jury spreekt van een grafisch zeer mooie tekening die zeer goed de huidige trend van ietwat afwijkende humor in beeld brengt. ” Je ziet een kindje dat over de knie ligt van zijn vader en billenkoek krijgt met de broeksriem. Het is een kind dat al spelend zijn eigen voetje afhakte. Het is iets afgrijselijks wat je ziet en toch wordt het kind er voor gestraft”, zegt juryvoorzitter Geert Hoste.

1700 cartoons

Met 1700 cartoons uit ruim 70 landen had de jury meer dan de handen vol. Een ervaren rot als Urbanus spreekt van een interessante ervaring. “Je ziet dingen die jaren geleden hier gewaagd waren en nu in landen als Iran of Afghanistan aan bod komen”. De jury deelde ook nog een Zilveren Hoed uit aan Ahmet Aykanat uit Turkije met een cartoon geïnspireerd op het Olympisch jaar. De Bronzen Hoed is voor Markus Grolik uit Duitsland.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Pool wint internationaal cartoonfestival Knokke-Heist

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier